Putin är rädd för Lenin och jubileumsåret 2017

Tanken på Lenin och oktoberrevolutionen skrämmer Putin

Tanken på Lenin och oktoberrevolutionen skrämmer Putin

 

Den 21 januari är Lenins dödsdag. Även om detta datum inte uppmärksammas i dagens Ryssland på samma sätt som det gjorde i Sovjetunionen, är det fortfarande många ryssar som minns det och på eget initiativ lägger blommor vid Leninmausoleet eller något av de många monumenten över bolsjevikledaren som fortfarande står kvar runt om i det stora landet.
Men i år har president Putin i samband med detta datum oväntat valt att göra en rad mycket fördömande uttalanden om Lenin och bolsjevikerna i ryska medier. Putin sa bland annat att Lenin var en ”landsförrädare” som gjorde så att Ryssland förlorade första världskriget, mördade tsarfamiljen och förföljde ortodoxa präster.

Dessa Leninfientliga uttalanden från Putin har inte uppmärksammats i svenska medier, kanske eftersom det går emot den bild som mainstreammedia försöker upprätthålla av Putins Ryssland som ett nytt sorts Sovjetunionen, trots att den stat han styr är den mest råkapitalistiska man kan tänka sig.
Desto intressantare är då den krönika av Brian Whitmore som publiceras i amerikanska Radio Free Europe (en CIA-finansierad propagandakanal från Kalla krigets dagar som faktiskt fortfarande finns kvar). I artikeln med titeln “Why Putin is Afraid of Lenin” (26/1) förklarar Brian Whitmore mycket riktigt att Putin och den regim av oligarker som han representerar är livrädda för allt som Lenin symboliserar – det vill säga revolutionär kamp för social rättvisa.

Putin brukar normalt undvika att prata om Lenin, eftersom Lenin fortfarande är väldigt populär bland många vanliga ryssar och Putin inte vill provocera dem genom att säga negativa saker om honom. Putin har dessutom valt att behålla sovjetiska symboler som hammaren och skäran och den gamla sovjetiska nationalsången i sitt statsbygge, eftersom det går hem hos en majoritet av folket.
Men Putin står nu inför ett stort dilemma som han inte riktigt vet hur han ska förhålla sig till, nämligen det kommande hundraårsjubileet av ryska revolutionen som infaller nästa år 2017. Att Ryssland står inför en ekonomisk kris gör inte saken lättare. Brian Whitmore skriver att den ryska eliten just nu känner en växande ”hjärtklappande skräck för att 2017 ska kunna bli ett revolutionärt år” (…) ”Med andra ord, det sista Putins Kreml vill är att det ryska folket ska börja tänka på revolutioner – så att de inte får några idéer”.

På ett eller annat sätt måste den ryska regimen uppmärksamma detta kommande jubileumsår. Antingen måste det bli fest, eller så blir det en förtalskampanj för att svartmåla Lenin och bolsjevikerna. Efter Putins plötsliga januariuttalanden ser det ut som regimen förbereder sig för den senare varianten.
Frågan är hur det ryska folket kommer att reagera. De många Leninstatyer som sedan 21 januari är överrösta med blommor, tyder i alla fall på att en del av befolkningen är redo att hålla sina egna minnesceremonier när den dagen kommer.

Per Leander

Dela