Årstabor ockuperar kulturhus i protest mot hyreschock

valla_5797

ÅRSTA: Aktivister och boende från området runt Valla Torg ockuperar från och med onsdagen den 4 november det lokala kulturhuset Walla Scen.
Det är en protest mot Stock­holmshems planerade lyxrenovering av området, inom det EU-finansierade prestigeprojektet GrowSmarter,  vilket skulle leda till en 50-procentig hyreshöjning och extrema evakueringstider på över ett år.
– Vi vill gärna ha renoveringar och miljöanpassningar av våra lägenheter, men vi kommer inte ha råd att bo kvar om Stockholms­hem får som de vill! säger Barbro Eriksson som bor i en av de berörda lägenheterna.

Under tiden som renoveringsarbetet pågår är det meningen att kulturhuset Walla Scen skall fungera som byggbarack; något som retat upp många i området.
–Det är helt onödigt! Torget kommer bli en öken i flera år. Ställ upp byggbodar här utanför istället och låt kulturen finnas kvar under byggtiden, säger Bengt Rydén från Walla Scen.
Förra veckan sade kommunikationschefen på Stockholmshem, Karin Stener, till tidningen Mitt i att Walla scen och kulturen skulle få vara kvar tills vidare, men när Internationalen frågar henne förklarar hon att rivningskontraktet nu är avslutat.

Genom en fredlig och öppen ockupation har aktivister skapat ett informationscentrum för hyres- och stadsfrågor på Valla Torg. Alla är välkomna in på fika på dagarna och kultur på kvällarna. Ockupanterna tror att huset kan bli en trygg plats där grannar kan mötas för att hämta kraft och mod hos varandra, för att stå emot Stockholmshems renovräkningsplaner.

Jonatan Johansson

Dela