Liten seger för de boende vid Valla Torg

Walla Scen

Kulturhuset Walla Scen vid Valla torg i Årsta strax utanför Stockholms innerstad är fortfarande ockuperat efter mer än tio dagar. Walla Scen planeras av värden att bli omklädningsrum och matsal för de byggarbetare som ska renovera bostadsområdet. De boende är oroliga för att inte kunna ha råd att bo kvar, efter beskedet att hyrorna skulle chockhöjas efter renoveringen. Protesterna från de boende och ockupationen har nu fått  hyresvärden Stockholmshem att backa något, de erbjuder hyresgästerna två  olika nivåer av renovering med en hyresskillnad på 200 kronor,  samt en hyresrabatt för de hyresgäster som bor kvar efter renoveringen.
Bostadsborgarrådet  Ann-Margareth Livh (V) berättade i DN (6/11) att de gett de kommunala bostadsbolagen direktiv om att  låta boende få välja nivå på renoveringar. Detta påverkar dock inte Valla Torg så mycket, på grund av  EU-projektet Growsmarter. Projektet är så omfattande att det tvingar hyresgästerna att bo i tillfälliga boenden i upp till 15 månader istället för normala 8 veckor.

Jonatan Johansson

Dela