130 000 ockuperade Brasiliens huvudstad

Francisco Proner Ramos / Midia NINJA

Minst 130 000 människor demonstrerade i förra veckans “ockupation” av Brasiliens huvudstad Brasilia. Samtidigt som det folkliga upproret mot kupp-regimen växer sig allt starkare, förs diskussionen helt öppet mellan regimens olika uppbackare om hur den sittande presidenten, Michel Temer, skall avpolletteras, utan att hans nedskärningsprogram äventyras.

 

I ett närmast desperat försök att porträttera de folkliga protesterna mot regimen och dess reaktionära politik, som uttryck för “små grupper av våldsverkare”, beord­rade Temer ut militär på Brasilias gator. Och våldsamt blev det, om än betydligt mindre än vad regimen hoppats på.
En film som lagts upp på nätet visar hur en fredlig folkmassa står framför en avspärrning av militärpolis, när plötsligt två män börjar kasta bensinbomber mot polisen, som genast svarar med en skur av tårgasgranater och gummikulor. När demonstranter försöker stoppa de två provokatörerna, flyr dessa in bakom polisens avspärr­ningar.
Ett annat klipp visar hur militärpolis slår sönder entrén till ett ministerium. Som extra piff sprider regeringstrogna medier ett klipp som visar ett ministerium i ljusan låga. Det är bara det att klippet visar en brand för 4 år sedan.
Andra filmer visar hur militärpolis urskiljningslöst skjuter mot demonst­ranter, hur ridande polis gör chock mot helt fredliga stillastående demonst­ranter.
Men Temers försök att få igång ett mindre inbördeskrig verkar ha fått motsatt effekt. Kritiken mot polisens agerande och valet att sätta in militär har ytterligare underminerat regimen. Till och med landets överbefälhavare kritiserade Temers dekret om militär­ingripande.

Om de regimtrogna medierna försökt göra mesta möjliga av de våldsamma provokationerna från regimens sida i Brasilia, så har man talat desto mindre om den massaker på 10 bönder, som militärpolisen genomförde i delstaten Para. Nio män och en kvinna avrättades kallblodigt av militärpolis när de skulle avhysas från sin egen jord.
I ett första uttalande hävdades att militärpolisen utsatts för ett bakhåll och skjutit i självförsvar. En lögn som snabbt avslöjades när man inte ens kunde visa upp en enda skadad. Inte ens ett träffat fordon.
Massakern i Para är bara en i en lång rad av mord på fattigbönder som följer kampen om rätten till jord. Oftast är det privata mördare som anlitas men i flera av de mest spektakulära mass­morden är det militärpolisen som ligger bakom, vilket visar på det självklara sambandet mellan de ledande politi­kerna och de stora jordägarna (ofta samma personer).

För stora delar av vänstern är Temers agerande i det närmaste en krigsförklaring och mobilisering för en ny generalstrejk, den här gången för att fälla regimen och för nyval, hörs bland allt bredare grupper. De borgerliga politiska partierna, som i verkligheten knappast skiljer sig från organiserade kriminella, kommer att göra allt för att undvika ett nyval. Det ordinarie presidents- och parlamentsvalen skall hållas i september/oktober 2018 och fram till dess hoppas högern att man skall kunna behålla greppet om regeringsmakten och driva igenom det nedskärningsprogram som påstås “rädda landet från undergång”.
När den politiska och ekonomiska krisen skärps för dag är det nog närmast ett önsketänkande.

Göran Kärrman

Dela