Låt inte offren ha kämpat förgäves

HDP

Ledaren # 42 2015
Detta är kontrarevolutionens ansikte
Ställ massmördarna till svars
All solidaritet med Turkiets kämpande vänster

Med bara tre veckor kvar till nyval utfördes det blodigaste terrordådet i Turkiets historia. De 97 var deltagare i en bred vänsterdemonstration mot regeringens krigspolitik, men det var ingen slump att dådet riktade sig mot den del av tåget där det breda vänsterpartiet HDP gick. HDP, eller Folkets demokratiska parti, har med sina valframgångar i juni lyckats bryta både riksdagens tioprocentsspärr och den konservativa AKP-regeringens enpartimajoritet. Indirekt har de därigenom tvingat fram nyval i november.

Oavsett om Erdoganregeringen är inblandad i själva bombdådet eller inte så är det ett tungt ansvar som faller på regeringen för den politiska situation Turkiet befinner sig i. I den nationalistiska hets som följt på att turkisk militär bombar PKK-baser och att staten bedriver aggressiv repression mot det prokurdiska HDP har även civila kurder blivit mål för hat-attacker från turkiska nationalister både i och utanför Turkiets gränser. Regeringen spelar ett skamligt dubbelspel där den både underblåser våldsspiralen och framställer sig som den enda garanten för en fredligare utveckling.

Det är ett vidrigt våldsdåd som alla humanister med rätta känner avsky inför – men vi får inte stanna där, för detta är inte bara en fråga om politiskt våld. Vi måste inse att vad som visade sig i Ankara den tionde oktober var kontrarevolutionens ansikte. Det är dessa metoder reaktionen tar till när den känner sig hotad.

Den bestialiska massakern mot fredliga vänsterdemonstranter i Ankara fyller oss med sorg och avsky. Attacken visar vad kontra­revolutionen är i stånd till när vänsterkrafter förenas och går framåt. Inför sådan ofattbar grymhet måste en värld resa sig i protest, Erdoganregimen ställas till svars och massmördarna drivas ut ur sina hålor. De kämpande kamraterna i Turkiet skall veta att de har hela den internationella vänstern bakom sig. Materiellt och moraliskt stöd, gemensamma protester och blockader – en bred aktiv solidaritet krävs för att slå tillbaka den reaktionära terrorn. Offren i Ankara ska inte ha kämpat förgäves. Deras drömmar om demokrati, frihet och fred är också våra. Deras beredskap att stå upp för jämlikhet och social rättvisa är också vår.

Dela