Hyllat kulturhus hotas av försäljning

Konsert på Kulturhusfestivalen. Foto: Emma Lundström

Sommaren 2014 skapades Umeå Kulturhus i de gamla lokstallarna på Haga i Umeå. Ett kulturhus skapat av folket, för folket. En kreativ festival utan slut. Reaktionerna på projektet var till största delen positiva och till slut valde kommunen, via fastighetsägaren INAB, att göra ockupationen laglig genom att låta kulturhusaktivisterna hyra lokstallarna. En kulturhusförening bildades och ett kontrakt utformades. Det löper ut 2019. Efter många om och men fick föreningen till slut ett första bygglov och över 75 000 kronor har hittills samlats in för att kunna renovera lokalerna. I september i år var det dags för den andra upplagan av Kulturhusfestivalen. Under samma månad användes huset av Arkitekthögskolan, som under några veckor hade ett studietema i samarbete med Hjälp Västerbottens Tiggare, och av Refugees Welcome som tog emot flyktingar i lokalerna.

För någon vecka sedan, just som den välbehövliga renoveringen av kulturhuset skulle påbörjas, fick föreningen reda på att huset skulle säljas. Enligt kommunen var affären så gott som klar, kontraktet skulle bara skrivas under. Marken ingick i en större affär så priset för just lokstallarna var bara symboliskt. För att försöka påverka händelseutvecklingen anmälde Kulturhusföreningen sitt intresse för att köpa huset, eftersom kommunen då skulle bli tvungen att lägga ut fastigheten till öppen försäljning. Föreningen är egentligen inte intresserad av att äga lokstallarna, men vet att det inte blir någon framtid för Umeå Kulturhus om försäljningen går igenom. I ett uttalande skriver föreningen: ”Vi har haft så stora förhoppningar för de här gamla lokstallarna. Det är ett slitet gammalt hus med massor av skavanker, men vi älskar det. Vi vet att om vi bara fick tid och trygghet, så skulle vi kunna förvandla det till en sprudlande plats för Umeås kulturliv. Där kulturen själv tillåts undersöka vad som är möjligt. Endast kommunen kan erbjuda den långsiktighet som kultur kräver för att få verka utan oro. Därför är det så viktigt att fastigheten fortsatt är i kommunens ägo.”

Föreningen Umeå Kulturhus hoppas att försäljningsbeslutet rivs upp, eller att kommunfullmäktige väljer att sälja huset till dem som faktiskt just nu tar hand om det, även om de inte kan komma med högsta budet. De anser att kommunen borde lyssna till sina egna ord om varför Umeå är fantastiskt: ”En inkluderande, dynamisk och demokratisk stad måste våga se konflikterna, respektera skilda tolkningar och skapa utrymme för dem som sällan hörs.”
Anbudstiden går ut den 4 november. Skräckscenariot för kulturhusföreningen är att försäljningen går igenom och att huset rivs när hyreskontraktet löper ut. Det skulle göra Umeå till en tråkigare stad.

Text och foto:
Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Umeå Kulturhus tar fart igen

Skapade kulturhus utan tillstånd – nu har de fått hyreskontrakt

”Vi skriver historia”

En seger för Kulturhuset?

En festival utan slut

Kulturhus för alla

Dela