Fascister försökte storma ukrainska parlamentet

Nazistpartiet Svobodas fanor dominerade i demonstrationen

Nazistpartiet Svobodas fanor dominerade i demonstrationen

NYHETER Stora våldsamheter utbröt i Kiev på måndagen när ukrainska fascister och andra nationalister protesterade utanför parlamentet i samband med en omröstning rörande en lag om decentralisering som lagts fram av president Petro Porosjenko, och som skulle ge ett något större självstyre för regionerna Lugansk och Donetsk under en övergångsperiod, i ett försök att återintegrera dessa utbrytarrepubliker med Ukraina.

Ultranationalisterna menar att lagen är en eftergift till separatisterna i östra Ukraina, medan separatisterna själva anser att lagen är långt ifrån tillräcklig.

De protesterande högerextremisterna, varav flera hade kommit uniformerade och beväpnade, försökte storma parlamentet och kastade granater. Två poliser dödades och ytterligare ett hundratal personer skadades i sammandrabbningarna. Ett tiotal personer greps.

Bland demonstranterna dominerade nazistpartiet Svobodas fanor, och partiets ledare Oleh Tiahnybok, som var på plats utanför parlamentet skanderade: ”Det var vi som ledde revolutionen på Majdan”, medan Högra sektorns pressekreterare Varvara Tjernoivanenko skrev på facebook att poliserna som försvarade parlamentet var ”landsförrädare”.

Att inbördeskriget i Ukraina nu inte bara står mellan regeringen i Kiev och separatisterna i öst, utan också mellan olika grupperingar i västra Ukraina, blir allt mer tydligt. Tidigare i sommars utkämpades regelrätta strider mellan den paramilitära Högra sektorn och Ukrainas reguljära armé i staden Mukatjeve i västra Ukraina.

Vad gäller lagen om decentraliseringen är den ännu inte antagen. För det krävs ytterligare en omröstning senare i höst och stöd från två tredjedelar av parlamentets 450 ledamöter. Eftersom lagen bara fick 265 ja-röster i första omgången, och det kommer att krävas minst 300 i nästa omröstning, ser den heller inte ut att kunna gå igenom.

Per Leander

Dela