Ojnare ger kraft åt samisk mobilisering

Gállok. Foto: Moa Sandström

Beslutet om att Ojnareskogen ska skyddas som Natura 2000 ger nytt hopp också på andra platser runtom i landet. I Gállok utanför Jokkmokk finns det också planer på en gruva. Motståndet har varit starkt men gruvplanerna är inte helt avstyrda och nu väntar lokalbefolkningen på besked. Samtidigt pågår förberedelser för mobilisering. I helgen samlades ett 40-tal personer för workshops och samtal i Jokkmokk. Ett möte med syfte att formulera ett motstånd mot nya exploateringsprojekt i Sápmi. Fokus låg på klimat och rättvisa och deltagarna kom från många olika platser som hotas av gruvexploatering. Kampen pågår inte bara i Gállok och Ojnare. Också i Rönnbäck, Kiruna, Repparfjorden, Kautokeino, Utsjoki och Laver finns det ett motstånd mot gruvbolagens härjningar. Via webben kunde även urfolksrepresentanter från både Kanada och Stilla havet delta i helgens möte.

Musikern Max Mackhé var en av dem som anordnade mötet. I ett pressmeddelande förklarar han läget: ”I Sápmi drabbas vi som lever nära naturen redan hårt av klimatförändringarna. Det innebär att samisk kultur och livsstil idag står inför en stor utmaning. Gruvexploatering är ett slag utöver klimathotet som vi helt enkelt inte kan acceptera. Vi vill istället verka för lösningar till båda problem.”
En annan av organisatörerna, den samiska aktivisten Jenni Laiti, menar att gruvmotståndet i Sápmi är en del av en global rörelse för social rättvisa och klimaträttvisa: ”Nu siktar vi in oss på klimatmötet COP21 i Paris. Hela världen kommer att sluta upp inför det här mötet och tillsammans ska vi visa att om makthavarna inte tänker ta ansvar för vår planet så är det upp till oss. För vi och vår kunskap är en del av lösningen. För att nå en värld utan mer klimatförändring behöver vi kunna leva i balans i naturen.”
De understryker båda att segern för Ojnareskogen är fantastisk, men att den inte innebär slutet för kampen, bara början.

Emma Lundström

Foto: Moa Sandström

Dela