Nuri al-Maliki kan ställas inför rätta efter irakiska protester

• Förre vicepresidenten ses som ansvarig till att Mosul övergavs
• Nuvarande premiärministern beredd att offra Nuri al-Maliki
• ”Kosmetiska förändringar” anser irakisk statsvetare

Iraks parlament krävde på tisdagen att förre premiärministern och fram tills förra veckan vicepresidenten Nuri al-Maliki ska ställas inför rätta för sin roll i staden Mosuls fall. Det var i september 2014 som regeringsstyrkor övergav Mosul när Islamiska Staten ryckte fram. Korrupta befattningshavare utpekas i en försvarsrapport till parlamentet som orsaken till att staden övergavs. Förutom al-Maliki pekas fler än 30 andra personer ut som ansvariga, enligt Euronews.
Om al-Maliki och de andra verkligen ställs inför rätta är det ytterligare ett drag från nuvarande premiärminister Haider al-Abadi som svar på de anti-korruptionsprotester som skakar landet. Förra söndagen avskaffade han posterna för vicepresident och ministrar för bland andra mänskliga rättigheter sedan parlamentet gett regeringen klartecken att minska byråkratin.

Ilskan mot korruptionen och arbetslösheten samt de ständiga elavbrotten i sommarhettan har de senaste veckorna fått tusentals irakier ledda av unga aktivister att ta till gatorna. Trötta på de shia-islamistiska partiernas oförmåga att lösa problemen har många även rest paroller mot sekterismen.
Aktivisterna försöker hålla de etablerade partierna utanför rörelsen. Men anhängare till al-Maliki och shiitiska miliser har deltagit i protesterna. Det sågs som att Iran-lojala krafter försöker underminera al-Abadi och att miliserna höjer sina politiska ambitioner. Det fick den respekterade storayatollan al-Sistani att för två veckor sedan gripa in och kräva enighet i kampen mot korruptionen, enligt Wall Street Journal. Denna nyvunna politiska roll för storprästen väcker samtidigt farhågor bland sekularister.
Men vissa bedömare tror inte att premiärminister al-Abadi ens har makt nog att genomföra åtgärder mot korruptionen. Han ersatte sin föregångare al-Maliki som en kompromisskandidat i september 2014. Al-Maliki blev vicepresident och fortsatte utöva inflytande över flera miliser. Den irakiske statsvetaren Ihsan Shimari tror inte att politikerklassen på allvar kommer stävja korruptionen:
– Politikerna har hänvisat till konstitutionen och sagt att de inte kan acceptera vissa förändringar, sade han till brittiska The Guardian (17/8). Samtidigt kunde de inte säga att de motsätter sig al-Sistani. Så de var tvungna att ge upp något här. Kosmetiska förändringar åtminstone. De religiösa partierna sitter i samma båt. Jag misstänker att de kommer gå med på förändringar, men göra sig av med dem senare. Då är det tillbaka på ”business as usual”.
Hittills har upproret varit fredligt och inte bemötts av kulor och repression. Men det kvarstår att se om protesterna kommer lyckas genomdriva den förändring många irakier av allt att döma törstar efter.
Arash Hakimnia

Dela