Ska Vänstern sitta i en regering med Centern?

Rosenbad. Här vill Nooshi Dadgostar regera tillsammans med Centerpartiet. Foto: Trolvag CC-BY-SA

 

▶ Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill sitta med i mittenregering efter nästa val

▶ Skeptikern Jonas Karlsson varnar för riskerna med att gå till val med ett sådant mål

▶ Optimisten Monika Roll menar att det kan finnas chans att påverka politiken åt vänster

I en intervju med Göteborgs Posten i måndags förklarade Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att hon vill att Vänstern ska ingå i en mittenregering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet efter nästa val, för att stoppa högerblocket från att komma till makten. ”Det finns inga andra möjligheter. Det krävs fyra partier på våran sida, V, S, MP och C, för att regera landet”, säger hon och tillägger en reservation:
”Det förutsätter väldigt mycket för oss att vi får genom våra förslag. Det kommer hela tiden stå i förgrunden. Det politiska innehållet är viktigare än ministerposter. Men vi inser ju att man i en regeringsposition har ett stort utrymme att få genom sin politik.”

Hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställer sig inför detta är ännu oklart, men Centerpartiets ledare Annie Lööf har reagerat på Dadgostars uttalande med att svara att dörren till ett sådant samarbete är stängd, och kallar Vänsterpartiet för en ”ideologisk motståndare”. Men även från vänsterhåll är det kontroversiellt att säga att man vill sitta i en regeringskoalition med ett borgerligt nyliberalt parti som Centern.

Internationalen har talat med två vänsterpartister, Jonas Karlsson i partistyrelsen, som är kritisk till idén, och den fackligt aktiva Monika Roll som är försiktigt positiv till en sådan regeringsbildning. Här är deras argument.

”Vi bör mobilisera för en röd majoritet”

Jonas Karlsson, i Vänsterpartiets partistyrelse, tycker att det vore fel att ha som uttalat mål att man vill ingå i en koalitionsregering.
– Jag tror inte att det vore bra för Vänsterpartiet att sätta sig i en sån situation. Jag tror inte att det är en bra strategi att ha det som mål, varken på kort eller lång sikt. Vi bör mobilisera tydligt på vår politik och för en

Jonas Karlsson sitter i Vänsterpartiets styrelse.

röd och arbetarvänlig regering. Det är uppenbart att det behövs en game-changer så att vänstern kan öka ordentligt och jag tycker att vi ska försöka ta det här språnget för att mobilisera för att vinna en röd majoritet som driver en politik där arbetarklassens intressen står i fokus, säger Jonas Karlsson och ger exempel på vad det kan handla om.
– Det är en massa viktiga saker som behöver genomföras i kölvattnet av corona-krisen. Mer resurser till välfärden. Stopp för vinster i välfärden. Att stoppa utvecklingen mot marknadshyror. Att sjösätta ett nytt modernt miljonprogram för hyresrätter. Massiva klimatinvesteringar. Full sysselsättning. Att visa att det finns en vänsterkraft som vill någonting annat med samhället. Gemensamma, kollektiva lösningar som de andra partierna inte alls för fram. Sen får vi se hur långt det räcker, och vill andra stödja väsentliga delar av vår politik så är det givetvis välkommet, säger han.

Vad ser du för risker med att ingå i regeringen?
– Det är att man lämnar ett tomrum på vänsterkanten genom att man kompromissar bort saker och ting, och att man inte får igenom tillräckligt väsentliga saker för att det ska vara värt det. Utgångspunkten måste ju alltid vara att få igenom så mycket av vår politik som möjligt. Sen hur man gör det, beror på det parlamentariska läget, säger Jonas Karlsson och påpekar att även i opposition kan man driva sin politik.
– Få partier har fått igenom så mycket eller ändrat dagordningen så mycket som Sverigedemokraterna, trots att de har varit i opposition, säger han.

Per Leander

”Klart att man har mycket mer att säga till om i en regering än utanför”

Monika Roll, lokförare och förtroendevald i Seko Stockholm, är försiktigt positiv till att Vänsterpartiet skulle kunna sitta med i regeringen.
– Jag skulle säga att det beror på valresultatet. Om Vänsterpartiet gör ett bra val så tycker inte jag att vi ska stänga dörren för det, förutsatt att man har möjlighet att genomföra mycket av den egna politiken. Det är klart att man har mycket mer att säga till om i en regering än utanför. En del av mina partikamrater avfärdar lite för lättvindigt möjligheterna och menar att Annie Lööf skulle bestämma allt i en sån regering. Men om Vänsterpartiet blir större än C och MP kan vi sätta press på de gröna partierna och tvinga fram mer politik i vår riktning, säger hon och försätter:
– Jag tycker inte det innebär att man bildar en allians bara för att man öppnar upp för ett regeringssamarbete med Centerpartiet. Drivkraften för Vänsterpartiet måste vara att få igenom så mycket som möjligt av egna

Lokföraren Monika Roll vill inte stänga dörren för Annie Lööf.

politiken snarare än att stänga ute vissa partier. Fokus måste ligga på sakfrågorna och sakpolitiken, och om möjligt undvika den typ av politiska kaos som Decemberöverenskommelsen och JÖKen fört med sig de senaste åren.

Samtidigt är hon tydlig med att Vänsterpartiet måste dra vissa gränser för ett sådant samarbete.
– Man måste dra vissa röda linjer så att man inte säljer ut för mycket av den egna politiken. Om Vänsterpartiet kompromissar så mycket att man går med på en fortsatt nyliberal politik, så är det inte acceptabelt. För mig som har varit med och drivit Totalrenovera Sverige är det viktigt att man kan bryta med den nyliberal politiken och föra en politik som är baserad på investeringar och på full sysselsättning, säger Monika Roll. Och hon vill inte att Vänsterpartiet ska bli de nya sossarna.
– Där vill jag inte att vi ska hamna, utan vi ska vara ett tydligt socialistiskt parti. Samtidigt måste vi se vad som är politiskt görbart just nu. Ibland målas det upp som att det skulle vara en motsättning mellan att å ena sidan bygga en rörelse där man organiserar gräsrötter och å andra sidan att vara en del av den politiska makten och i regeringsställning förhandla fram reell politik. Jag tycker det är en falsk motsättning. Man kan naturligtvis ha fler saker i huvudet samtidigt och göra både och, säger hon.

Per Leander

Dela