Möss eller människor?

Gaza. Foto: Jehad abu Hamda

EFTERTANKEN

På kvällarna försöker de flesta av oss varva ner innan vi somnar, kanske komma ihåg en viktig prestation eller dagens bästa minne, för att sedan sova i fred.
I Gaza är nätterna helt annorlunda. Där packar man i stället alla viktiga saker som pass och ID-kort i en liten väska, och kvinnorna drar i stället för sovkläder på sig den heltäckande tunna dräkt som dom vanligtvis har på sig när dom ber. Detta för att vara redo för flykt, eller död.
Mina syskon och deras barn och barnbarn har slutat sova på nätterna. När vi talar med varandra ser jag på skärmen hur dom alla är gula i ansiktet av sömnbrist.
Dom är rädda. Om dom somnar kanske dom inte hinner ut ur huset när israelerna bombar. Dom vill inte begravas under rasmassorna från sitt eget hem. Eller fastna under ruinerna och dö en plågsam och utdragen död eftersom ingen kan höra dom skrika.
När jag pratar med min familj jag måste tänka på att inte störa dom genom att ringa på morgonen, eftersom dom behöver sova efter en lång och skrämmande natt.

Nu när bombningarna av Gaza är inne på sin andra vecka nöjer sig världens politiker, inklusive palestiniernas egna ledare, fortfarande med försiktiga uttalanden där varje ord vägs på guldvåg. Det är talande att världens regeringar först bara ser på när två miljoner människor lider, för att sedan ”kraftigt fördöma våldet på båda sidor”, och med hänvisning till folkrätten uppmanar ”alla parter att följa internationell lag”.
Vad världens ledare väljer att bortse ifrån är att Israel är en ockupationsmakt och palestinierna har rätt att göra motstånd i enlighet med folkrätten. Enligt FN:s resolution 3070, har alla folk rätt att göra motstånd mot kolonialism och utländsk ockupation, med alla till buds stående medel, inklusive väpnad kamp.
Den sydafrikanska kyrkoledaren Desmond Tutu sade en gång “om du förhåller dig neutral i en situation av orättvisa, har du redan valt sida med förtryckaren. Om elefanten har sin fot på musens svans och du säger att du är neutral, kommer musen inte att uppskatta din neutralitet”.
Det gäller människor också.
Och det är faktiskt människor av kött och blod som lever och dör i Gaza.

Wafa Jamil Espvall

Dela