Slutrökt på svenska häkten och anstalter

Daniel Sundvall, infälld, sitter i styrelsen för KRIS.

▶ Förslag om totalt rökförbud inom Kriminalvården
▶ Föreningen KRIS protesterar mot förslaget
▶ ”Det kommer att leda till bråk där inne”

Från och med 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar, perronger och flera andra platser i offentlig miljö. Nu vill Kriminalvården gå längre och helt förbjuda rökning inne på anstalter. Hälften av alla intagna på häkten och anstalter röker idag, enligt Kriminalvårdens egna siffror. Som det är nu får de intagna röka på speciella tider och på särskilda platser utomhus, men om det här förslaget genomförs försvinner även den möjligheten. Förslaget motiveras bla. med att både personal och intagna ska slippa utsättas för passiv rökning.

Idag går dessutom en stor del av Kriminalvårdens anställdas arbetstid åt till att hantera rökare, fördela cigaretter, samla in tändare och övervaka rökpauser.
– Frågan om rökförbud har diskuterats under en längre tid. 2007 fattades det beslut om att förbjuda rökning inomhus, och den nyligen inlämnade hemställan om ett generellt rökförbud är ett steg mot ytterligare skärpning, skriver Kriminalvården i ett pressmeddelande på myndighetens hemsida.
Kriminalvårdens argument imponerar inte på Daniel Sundvall, styrelseledamot i Kriminellas Revansch I Samhället, KRIS, avdelning i Skövde:
– Jag tycker att det är löjligt. De säger att de bara ”följer utvecklingen i samhället”, men det är ju inte det de gör. De har ju redan infört begränsningar på vilka ställen man får röka på, och på vilka tider man får röka i häkten och på fängelser. Så man följer ju inte samhället nu när man ska ta bort det helt och hållet, då övriga samhället bara infört rökförbud på vissa platser.

Daniel Sundvall påpekar att tobak är lagligt, och inte sinnesförändrande.
– Röker du en cigarett får du inget rus av det, utan blir bara lite lugnare. Alkohol är också lagligt, men det är sinnesförändrande.
Daniel tror att ett rökförbud kommer leda till bråk och en mycket aggressivare stämning på anstalter och häkten.
– Många kommer ha svårt att acceptera det där. Speciellt så kommer de som redan sitter där inne nu när man får röka vända upp och ner på hela stället om den lilla rätten försvinner.
Han varnar för att ett förbud dessutom skulle leda till att det uppstår en svart marknad för insmugglade cigaretter på anstalterna.
– Jag är 100 procent säker på att det kommer att leda till bråk där inne.

Erik Edlund

Dela