Pappers vill inte bryta med S trots kritik

Matts Jutterström. Foto: Socialdemokraterna, Pappers

▶  Matts Jutterström varnar för ett samhälle som slits isär

▶  ”Måste man välja mellan pest eller död, väljer jag pest”

▶  Har även landat i att stödja LO-förslaget om strejkrätten

INTERVJU

Besvikelsen på den socialdemokratiska partiledningen växer bland LO-kollektivet. Sedan regeringsuppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Centern-Liberalerna i januari har stödet för S sjunkit från 43,4 procent till 37,5 procent bland LO:s medlemmar. Allt fler arbetare upplever att Socialdemokraterna inte längre representerar deras intressen.
Internationalen har talat med Pappers ordförande Matts Jutterström, vars fackförbund har varit ett av de mest kritiska mot socialdemokratins utveckling de senaste åren och även mot partiets planer på att inskränka strejkrätten. Nu har han dock svängt i den frågan, och tycker inte att facken bör bryta med socialdemokraterna.
– Vi kommer att fortsätta att samverka med det parti som gynnar våra medlemmar. Det är inget konstigt alls. Jag skulle säga att vi måste stärka den fackliga-politiska samverkan. Det är det det handlar om. Vi måste få in fler arbetare i partiet, för annars kommer det bli ett medelklassparti, säger han.

Hur ser du på regeringsuppgörelsen?
– Det blev väl inte så jävla lyckat, och det är vi inte ensamma om att tycka. Men annars hade det ju med stor sannolikhet blivit en riktig jävla högerregering med moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater. Det var som att välja mellan pesten och döden, och pesten har man i alla fall en tredjedels chans att överleva. Så en riktig högerregering hade inte varit något att föredra i långa loppet, säger Matts Jutterström.
Men han önskar ändå att Socialdemokraterna inte hade gett efter för så många av Centerns och Liberalernas krav vad gäller till exempel arbetsmarknadsfrågor.

Matts Jutterström vill också varna för att samhället är på väg att slitas isär vad gäller växande klassklyftor, och klyftorna mellan stad och land.
– Skatteutjämningen har gått åt helvete som det ser ut idag. I princip har vi infört ett system med plattskatt. Snart är kommunalskatten det enda man betalar som vanlig löntagare. Det är klart att det inte finns pengar till skolor och sånt. Och det drabbar ju framför allt landsbygden. Norrlands inland och Värmland och så. Man drar sönder saker och ting, servicen försvinner, man lägger ner skolor och hälsocentraler. Folktandvården finns inte kvar, det finns inga banker kvar, du kan inte ta ut kontanter. Till och med bensinmacken försvinner. Det är en jättestor grej som har skett till följd av globaliseringen, säger han och fortsätter:
– Vi måste ha en skatteutjämningspolitik som gör så att de rika kommunerna bidrar till de mindre bemedlade. Sen måste vi göra om inkomstskatten i det här landet så att man inte skattar så in i helvete mycket på arbete, utan man måste skatta mer på kapital.

Hur ska socialdemokratin komma på fötter igen?
– Det är en riktigt bra fråga. Men man måste ju börja föra en politik som attraherar arbetarklass och lägre tjänstemän i hela landet, för det går inte att bara vända sig till storstäderna och tro att man kan vinna val på det. Vi förlorar ju valen i de traditionella bruksorterna mer och mer. Sverigedemokraterna tar ju för sig så in i helvete där, det är våra väljare egentligen. Folk som tidigare har röstat socialdemokratiskt men som nu går till SD, säger Matts Jutterström.
En kontroversiell fråga som Pappers dock har svängt i är strejkrätten. Tidigare har man varit emot regeringens planer på att inskränka strejkrätten, men efter att frågan gick över till en uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv, har Matts Jutterström gått med på att acceptera förslaget som gör det olagligt att strejka för kollektivavtal om det redan finns ett på arbetsplatsen.
– Vi har landat i att vi ställer upp på LO:s förslag. För vår del innebär det inga inskränkningar i strejkrätten, våra möjligheter att vidta konflikter och sluta kollektivavtal finns ju kvar. Skillnaden blir ju att mindre fackförbund och vissa syndikalister kanske får svårare att tränga undan ett förstahandsavtal, säger han.

Per Leander

Dela