Möjligheten av en Bernie Sanders 2.0

Bernie Sanders på stormöte i Cleveland hösten 2015. Foto: Emma Lundström


För ett par år sedan drev han den mest hoppfulla presidentvalskampanj USA har sett på länge. Nu ses videoklipp med hans dagsaktuella politiska uttalanden och skarpa sågningar av Donald Trump av miljoner människor i sociala medier. Samtidigt tyder alltfler tecken på att Bernie Sanders kommer att göra det igen. Att han faktiskt kommer att ställa upp i presidentvalet nästa år. Enligt tidningen Politico håller den 77-årige socialistiske senatorn från Vermont på att anställa ny personal till sitt politiska team. Bland annat ett antal digitala experter som var avgörande för hans framgångar under 2016, liksom även det medieproduktionsbolag som arbetade med att föra fram den socialistiska parlamentsledamoten Alexandria Ocasio-Cortez.

Naomi Burton och Nick Hayes som driver produktionsbolaget Means of Production i Detroit fick oerhört mycket uppskattning för sin kampanjfilm om Alexandria Ocasio-Cortez arbetarklassrötter och vänsterpolitik förra året. Den fick närmare 4,6 miljoner tittar på Youtube och Twitter. Nu förhandlar de med Bernie Sanders om att hoppa på hans eventuella kampanj. Han är den enda kandidat de kan tänka sig att arbeta för.

Bernie Sanders har tidigare sagt att han kommer att ställa upp om det ser ut som att han skulle vara den enda kandidaten som kan besegra Trump. Om det faktiskt blir så att Sanders ställer upp i valet har han en digital verksamhet och en sociala medier-armé som vida överstiger alla andra möjliga kandidaters i omfattning och förmåga. Han har dessutom den ovanliga möjligheten att starta sin kampanj med stöd av en fullt utvecklad gräsrotsrörelse som fortfarande är väldigt stark.

Emma Lundström

Dela