Generalstrejk skakar Indien

Indiens Premiärminister Narendra Modi ser ut att förlora valet i vår.

▶ Regeringen försöker köra över facken
▶ 200 miljoner arbetare protesterar
▶ I vår kan Narendra Modi förlora valet

Den två dagar långa generalstrejk som genomfördes i Indien i veckan tros vara världshistoriens största strejk, då 200 miljoner arbetare beräknas ha deltagit. Lärare, bankanställda, hamnarbetare, bussförare, metallare, gruvarbetare och lantarbetare lade ner arbetet 8-9 januari runtom i det stora landet, och strejken fick även stöd av många studenter. Nästan alla Indiens större centralorganisationer deltog i strejken som är en protest mot premiärminister Narendra Modi och dennes nationalistparti BJP.
Hindunationalisten Modi och hans BJP vann en jordskredsseger i valet 2014 efter en kampanj som blandade storslagna ekonomiska löften med hets mot muslimer. Men sedan dess har missnöjet med Modi vuxit i och med att regeringen inte har kommit i närheten av att lyckas infria vallöftet om att årligen skapa tio miljoner nya jobb i den formella sektorn. Samtidigt har priserna på basvaror gått upp utan att lönerna följer efter, och folks sociala rättigheter har urholkats till följd av privatiseringar av socialförsäkringssystemen.

Den utlösande faktorn till strejken är dock en ny arbetsrättslag som antogs vid årsskiftet, som innebär att myndigheter och arbetsgivare kan köra över facken och arbetarnas rätt till kollektivavtal. Enligt facken kan det i praktiken leda till slaveri på arbetsplatserna.
Den indiska generalstrejken får även stöd från världsfacket ITUC.
– Arbetande människor har fått nog. Fått nog av att inte räknas, fått nog av låga löner och ouppfyllda löften om jobbskapande som hotar Indiens ekonomiska utveckling, säger generalsekreteraren Sharan Burrow i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Indiens stolta demokrati har alltid försökt föra samman en rik mångfald av röster och intressen, med målet att styra i hela landets intresse. Den här stolta traditionen utmanas just nu av en regering som genomfört stora inskränkningar av arbetares rättigheter sedan 2014. Arbetare kan inte längre sitta tysta inför dessa beslut som påverkar dem i första hand. Den sociala dialogen är på väg att avskaffas och kollektivavtalen håller på att förstöras i Indien. Utan en nationell minimilön som folk kan leva på, och utan arbete och sociala skyddsnät, riskerar folk en allt osäkrare framtid, säger han.

På flera håll i landet, exempelvis i megastäderna Delhi och Mumbai, har lokala myndigheter försökt hindra anställda att delta i strejken genom att åberopa lagstiftning om samhällsviktig verksamhet. På andra håll rapporteras om sammandrabbningar mellan arbetare och polis, och flera strejkledare ska också ha gripits. Men med tanke på strejkens storlek har det mesta gått lugnt till.
– Ända sedan strejken utlystes så har Modiregeringen ökat takten i sina attacker på arbetarna i stället för att söka dialog med fackföreningarna, säger Tapan Sen, generalsekreterare för centralorganisationen CITU, till Hindu Times.
Senare i vår går Indien till parlamentsval, och strejken ses som en förvarning om att Narendra Modi och BJP kommer att förlora makten. Redan under lokalvalen 2018 backade BJP stort.

Per Leander

Dela