Flera hundra tågade genom ett höstigt Skövde under söndagens Prideparad

Pride Skövde

Paraden anordnades på eget initiativ av en aktivist och student på Högskolan i Skövde. Hon startade ett upprop på Facebook för att undersöka intresset för att anordna något när hon fick höra att föreningen som vanligtvis brukar arrangera Pride i Skövde hade valt att avstå i år. Ganska snart hade flera hundra hängt på, och flera lokala föreningar hörde av sig och erbjöd sig att hjälpa till.
Manifestationen hade mycket färre deltagare än tidigare år, men med tanke på förutsättningarna och den korta planeringstiden är arrangörerna nöjda.
Ung Vänster Skaraborg väckte en del uppmärksamhet med en banderoll med budskapet ”Högern hör inte hemma här”.
– Vi målade banderollen för att vi tycker att borgerlig politik är helt oförenlig med att motarbeta de strukturer som upprätthåller förtrycket av HBTQ-personer. Pride är politiskt och ingen firmafest för organisationer och företag som på årets 364 andra dagar inte gör ett skit åt, eller rentav förvärrar situationen för oss som Pride egentligen borde vara till för, säger en företrädare för UV Skaraborg.

Text och Foto: Erik Edlund

Dela