Brasilien: Oväntat stor framgång för ultrahögern

Högerkandidaten Jair Bolsonaro. foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

▶ Jair Bolsonaro vann första valomgången i presidentvalet

▶ PT:s kandidat har små chanser i andra valomgången

Med 46 procent av rösterna blev högerkandidaten Jair Bolsonaro den första valomgångens vinnare i det brasilianska presidentvalet, Tvåa blev Arbetarpartiets (PT) Fernando Haddad med 29 procent. Även om Bolsonaros vinst var tippad blev den betydligt större än vad de flesta trott.
Uppenbarligen har större delen av den traditionella högerns röster gått till Bolsonaro. Bolsonaros part, PSL, som i valet 2014 bara lyckades välja in en ledamot i parlamentet, fick nu 52 deputerade och 4 senatorer, och blev den andra största partigruppen, efter PT.
Bolsonaro har skaffat sig ett stort överläge inför den andra valomgången den 28 oktober. PT och Fernando Haddad försöker nu förandla den andra valomgången till en slags folkomröstning för demokratin i landet. Alldeles klart är att det är en ordentlig uppförsbacke och inte många ger Haddad någon större chans att bli störst den 28 oktober.

Redan i valet 2014 talades det om en ”konservativ våg”, främst för att kandidater knutna till olika kyrkor, liksom de stora jordägarna, kraftigt utökade sin representation. En del inom vänstern reagerade kraftigt mot den beteckningen, kanske mest för att man har lättare att entusiasmera sina anhängare om utvecklingen går framåt än bakåt, men den diskussionen lär nu vara avgjord med Bolsonaros stora framgång.
För den socialistiska vänstern blev presidentvalet en dubbel besvikelse. Klämd mellan ultrahögern och det ”realistiska” alternativet Haddad, fick PSOL:s kandidat Guillermo Boulos bara 0,5 procent och partiet gjorde därmed sitt sämsta val sedan sitt bildande. Dock utökade man sin representation i parlamentet med 4 nya mandat och har nu 10.

Göran Kärrman

Dela