”Fantastiskt valresultat för Vänstern i Stockholm”

Rikard Warlenius. Foto: Torbjörn Granrot

▶ Vänsterpartiet ökade till 13 procent i kommunen och 14,6 procent i landstinget

▶ Rikard Warlenius nöjd med resultatet men osäker om rödgrönrosa får fortsätta

 

I Stockholm gick Vänsterpartiet framåt och ökade från 9 till 13 procent i kommunvalet. Internationalen har talat med Rikard Warlenius, som är vice gruppledare för V i Stockholm och partiets miljötalesperson.
Han är mycket nöjd med resultatet, även om det ännu är oklart om han kommer att få fortsätta som fullmäktigeledamot, eller i opposition.
– Vänstern gör ett fantastiskt bra val. Det bästa resultatet på flera decennier. Vi är fullmäktiges tredje största parti. Vi är det parti som ökar mest i Stockholm. Vi fick 13 procent i Stockholms stad som helhet, och ser man till vissa stadsdelar så är vi faktiskt det största partiet i många valdistrikt. Ser man till hur människor har röstat i landstinget också så har vi ännu större stöd där, 14,6 procent, säger Rickard Warlenius.
– Sen är det tråkiga att de rödgrönrosa ändå förlorar majoriteten i Stockholms stadshus. Men vår uppfattning är att vi ändå kan fortsätta att styra tillsammans. Det är många kommuner som styrs av de största minoriteterna.

Huruvida de rödgrönrosa får behålla makten i Stockholms stad beror på om Alliansen väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna, eller inte.
– Gör de det så har vi så klart ingen chans, för då får ju de majoriteten. Men i så fall sviker de sina väljare på ett gruvligt sätt, för Alliansen i Stockholm har varit tydliga med att de inte tänker samarbeta med SD, säger Rikard Warlenius.
Ytterligare ett frågetecken är Miljöpartiet, som även har börjat diskutera med de borgerliga partierna om samarbete.
– Miljöpartiet vill i alla fall utröna möjligheten att hitta nån slags majoritetsstyre som skulle innebära att borgerliga partier skulle vara med och styra, och då vet vi inte om vi kommer att ingå i en sån eventuell uppgörelse. Jag tycker att det vore väldigt synd om det blir så. Jag tror att även Miljöpartiets väljare, och Socialdemokraternas väljare, förväntar sig att vi ska fortsätta att styra tillsammans för en rödgrönrosa poltik. Jag tror också att vi har bra förutsättningar för att göra det, trots att vi inte har egen majoritet.

Vad vill ni göra de fyra åren som kommer nu, om ni får fortsätta?
– Vi vill fortsätta att bygga hyresrätter och utveckla staden. Vi vill ta stora nya kliv i klimatomställningen, vi vill satsa på välfärden, inte minst förskolan. Vi vill bedriva vänsterpolitik helt enkelt och visa att hela Sverige inte är lamslaget av ökad högerpopulism, utan att vi kan fortsätta att driva en konstruktiv rödgrön politik, säger Rikard Warlenius som tycker att speciellt den rödgröna bostadspolitiken har varit framgångsrik i Stockholm.
– Vi har ju verkligen fått fart på bostadsbyggandet. Bostadsbristen är ju ett av Stockholms stora problem, men nu byggs det lika mycket som under miljonprogrammets dagar och det byggs väldigt mycket hyresrätter. Förra året var en majoritet av de nya bostäderna som markanvisades hyresrätter. På bostadssidan har vi också sett till att stoppa alla utförsäljningar av allmännyttan och ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, och det kommer vi fortsätta med. Vi har också sänkt inkomstkraven för att få hyreskontrakt så att även folk med lägre inkomster ska kunna få bostad, säger han.
– Och för mig som är engagerad mycket i miljö- och klimatfrågor har det varit ett väldigt viktigt beslut att få igenom att kolkraftverket i Värtahamnen, som står för ungefär en tredjedel av Stockholms utsläpp, ska läggas ner. Det är tänkt att göras senast 2022, och om vi får sitta kvar tills dess ska vi se till att det blir så.

Per Leander

Dela