Mexiko: ”Vatten är inte till salu, vattnet ska försvaras!”

Foto: boycottconstellationbrands.org

Förra veckan intensifierades kampanjen för att den fängslade miljökämpen och vattenförsvararen León Fierro omedelbart ska släppas fri.
León Fierros advokat, familj och kamrater i kampen, betraktar honom som en politisk fånge hos guvernör Francisco ”Kiko” Vega, och företaget Constellation Brands.

León Fierro är ledare för ”Mexicali Resiste” (Mexicali gör motstånd). Rörelsen uppstod i Baja Californias delstatshuvudstad Mexicali vid gränsen till USA under de så kallade ”Gasolinazo”-protesterna mot chockhöjningen av bränslepriserna januari 2017.
Kampen mot gazolinazo i Mexicali utvidgades snart till att även inbegripa kamp mot korruptionen i Francisco Kiko Vegas delstatsregering, och till försvar av vatten.
Mexicali Resiste fokuserar mycket på vattenfrågor och arbetar bland annat mot ett avsaltningsprojekt i Playas de Rosarito och Ensenada, och en vattenledning till ett vattenkrävande bryggeri.

León Fierro.

Ett internationellt konsortium har fått kontrakt på att bygga och driva en avsaltningsanläggning under 40 år. Det ska bli den största anläggningen i hela Latinamerika. Projektet startade i mars i år och kommer att pågå under 36 månader. Det finns oro över att anläggningen kommer att dumpa restprodukten i havet, och att det kommer att påverka livet i havet.
Christian Baresel, vatten- och avloppsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, varnar i tidningen Ny Teknik för industriell avsaltning, eftersom det inte är den mest resurseffektiva lösningen, varken ekonomiskt eller miljömässigt. Främst för att den drar en hel del energi, men också för att restprodukten blir en koncentrerad saltlösning som vanligtvis släpps ut i havet. Saltlösningen är tyngre än vattnet och sjunker till bottnen och stör livet där.
Den multinationella amerikanska alkoholjätten Constellation Brands, som säljer mexikansk öl såsom

Kiko Vega.

Corona, har fått tillstånd att bygga ett 1,5-miljarder-dollar-bryggeri som ska använda lokalt vatten för att brygga öl för den nordamerikanska marknaden. Bryggeriet beräknas öppna om cirka fem år och planerar att investera ytterligare 500 miljoner dollar i infrastruktur, mark- och vattenrättigheter för att dubblera produktionen över tid. Bryggeriet kommer att sluka oerhörda mängder vatten. Initialt kommer det att produceras en miljard liter öl per år, enligt ett pressmeddelande från företaget. För denna produktion krävs det ungefär 10 miljarder liter vatten per år, vilket motsvarar en årskonsumtion för 750 000 invånare, i en region där många inte har tillgång till rent vatten.
Den kontroversiella vattenlagen som var beslutad av delstatsregeringen, revs upp i samband med massprotester mot gazolinazo. Men frågan om privatisering befaras resas igen, utifrån avsaltningsanläggningens och bryggeriets intressen.

Den 3 maj greps León Fierro av polisen. Samma dag anklagades han för mordförsök. Bakgrunden till anklagelserna var protesterna mot utgrävning av en vattenledning för Constellation Brands i januari i år, som utvecklades till våldsamheter, och stenkastning, mellan demonstranter och polisen. Aktivisterna påstår att det var polisen som började. Även guvernör Kiko Vega har erkänt övervåld från polisens sida. Sex poliser lämnade dock in en anmälan mot León Fierro, där de påstår att León Fierro körde sin bil mot dem under tumulten.

Den 8 maj lyckades försvaret med hjälp av vittnen och filmupptagningar motbevisa anklagelserna om mordförsök. Ändå beslutade domaren om ett förebyggande frihetsberövande i två månader utifrån nya anklagelser om misshandel. Beslutet är historiskt eftersom domaren vidtog åtgärden på grundval av att León Fierro hade deklarerat att han kommer att fortsätta demonstrera till vattets försvar. Domaren beslöt alltså att fortsätta att frihetsberöva León Fierro som en försiktighetsåtgärd för att förhindra honom att utöva sin lagliga yttrandefrihet och demonstrationsrätt.

Den 20 maj demonstrerade hundratals från flera olika sociala rörelser i Tijuna mot ”Kiko” Vegas delstatsregeringen, mot privatisering av vatten, och för frigivning av León Fierro. Bland ropen hördes: ¡Libertad, libertad a los presos por luchar! (Frihet för de som kämpar), ¡El agua no se vende, el agua se defiende! (Vatten är inte till salu, vatten ska försvaras) , och ¡Va a caer, va a caer Kiko Vega, va a caer! (Kiko Vega kommer att falla).

Tony Karlsson

Dela