”Vi klarar inte en höjd pensionsålder”

Byggare klarar inte en höjd pensionsålder. Arkivbild. Foto: Cecilia Sandén / Kristianstads kommun

► Politikerna vill höja pensionsåldern till 69 år

► Byggnadsarbetarna är utslitna redan innan 65

Nyligen presenterade riksdagens pensionsgrupp ett förslag till ändrade pensionsåldrar. Redan från år 2020 kommer pensionsåldrarna att höjas stegvis. Enligt förslaget ska anställda tidigast kunna gå i pension vid 64 år och helst ska man jobba ända till 69. Men för många med fysiskt krävande arbete är det svårt att klara av att jobba även till de nu gällande pensionsåldrarna, som innebär att man kan gå i pension tidigast vid 61 eller senast 67 år. En av de grupperna är byggnadsarbetarna.
I en studie som tidningen Byggnadsarbetaren har gjort deltog 1 168 byggnadsarbetare mellan 55-66 år. Nio av tio säger nej till höjd pensionsålder. Mer än varannan klarar inte att jobba till den nya lägsta pensionsåldern. Och åtta av tio har redan värk i kroppen.
”En yrkesarbetares kropp är slut vid 60 års ålder. Ofta tidigare. Det är ett förslag som är helt förödande för kollektivanställda”, säger en av byggarbetarna i undersökningen. ”Jag anser att detta är ett helt vansinnigt förslag, lagt av akademiker, för akademiker. Det måste ju prövas från fall till fall”, säger en annan. ”Hur i helvete ska man kunna jobba till 64 när man som 57-åring redan har ont överallt”, säger en tredje.

Undersökningen visar att de flesta börjar få allvarliga problem redan när de är 55. Av 100 byggjobbare som arbetat i yrket i 40 år, så är det bara 15 personer som inte lider av belastningsskador. Det är med andra ord få som klarar att jobba till 65 utan att få beståen­de men. En orsak till det, förutom att arbetet i sig sliter, är att branschen är en av de mest olycksdrabbade. Många skador uppstår på grund av fallolyckor, skador som ligger och lurar och plötsligt börjar göra ont när kroppen åldrats tio år till.
Undersökningen visar också att 4 av 5 byggnadsarbetare ibland tar värktabletter för att kunna jobba. För många är värktabletterna ett måste för att ta sig igenom arbetsdagen. En del äter dagligen värktabletter för att orka.
”Jag har gjort det här sedan 1979, är 56 år, käkar Voltaren och Ibuprofen som jordnötter”, berättar en av arbetarna. ”Som vvs-montör är du inte i en väl tempererad miljö, är du 50+ så börjar du i regel dagen med en näve värktabletter”, förklarar en annan.

Pensionsgruppen är en blocköverskridande riksdagsgrupp som leds av socialministern Annika Strandhäll (S). Samtliga partier utan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna deltar i uppgörelsen om att höja pensionsåldern successivt till 69 år. Alla som är födda efter 1958 påverkas av förslaget.

Per Leander

Studien:

■ Det oberoende undersökningsföretaget Novus har utfört undersökningen för Byggnadsarbetarens räkning mellan 21 januari och 12 februari i år. 1168 av Byggnads medlemmar i åldrarna 55–66 år har besvarat webbenkäten med frågor om pension och hälsa. Resultaten har viktats efter kön och ålder.

Dela