Stockholm: Tusentals tågade till stöd för Afrin

Den 26 januari demonstrerade kurder över hela Europa mot Erdogans militära angrepp på den kurdiska staden Afrin i norra Syrien. Även i Stockholm protesterade tusentals kurder mot Turkiets flagranta brott mot internationell rätt vilket nu drabbar civilbefolkningen i staden Afrin.

Demonstranterna samlades på Norra Barntorget där det hölls flera tal för att visa invånarna i Afrin solidaritet innan man tågade genom Stockholms gator till Medborgarplatsen. Manifestationen började med en tyst minut för alla som fallit under den turkiska arméns bomber. En skog av mångfärgade fanor, många med bilden på den fängslade kurdiske ledaren Öcalan, vajade på torget. Orden ”Terrorist, Erdogan!” ekade hela tiden, likaså ”Biji berxwedana efrine!” (Länge leve Afrins motsstånd!).

Bland talarna fanns även representanter från SSU och Ung Vänster samt Socialdemokraterna som representerades av stadsdelsordföranden Kadir Kasirga. Hans tal upplevdes uddlöst då talaren hoppades på att Margot Wallström skulle göra något åt saken. Underligt nog krävde inte Kadir Kasirga av den svenska regeringen ett omedelbart ingripande för att stoppa Erdogans avskyvärda militära offensiv. Medan Trump, Putin och EU tillåter Erdogan att slakta kurderna i Afrin ägnar sig Löfvens regering åt hyckleri.

Alex Fuentes

 

Dela