Jerusalemutspelet sista spiken i kistan på tvåstatslösningen


Sedan Donald Trump i onsdags förra veckan beslutade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har Palestinska Röda Halvmånen vårdat 1795 personer som skadats av israelisk militär på Västbanken och på Gazaremsan, de flesta efter att ha inandats tårgas.
På fredagen passade Israel även på att flygbomba Gaza. När jag ringde min familj där för att kolla att de inte skadats i attackerna ville ett av mina syskonbarn väldigt gärna få luren för att fråga en sak: ”Varför är hela världen så bekymrad över Jerusalem nu helt plötsligt, när ingen har brytt sig om Israels ockupation av staden de senaste 50 åren?”
Jag stod svarslös inför flickans intelligenta fråga som var mer skärpt än många journalisters frågeställningar. Jag kunde bara konstatera att hon har helt rätt i att Östra Jerusalem är ockuperat sedan 1967 och att staten Israel 1980 ensidigt utropade Jerusalem till huvudstad. Vad USA nu gör är att öppet deklarera de fakta som Israel etablerade på marken för 50 år sedan.
Med sitt tal slog Donald Trump så in sista spiken i kistan för den sedan länge döda tvåstatslösningen, som redan från början var orealistisk. En statsbildning som ser ut som Stockholms skärgård kommer aldrig att bli ett riktigt land.
Nu har de palestinska politikerna äntligen chansen att kasta av sig oket från Oslo-överenskommelsen som undertecknades av Arafat och Rabin och som har tyngt palestinierna sedan 90-talet.

Den palestinska myndigheten hade rätt i sak när den svarade Donald Trump att det är oacceptabelt att USA i framtiden ska ha en roll i fredsprocessen i Mellanöstern eftersom USA är partiskt, och helt klart står på Israels sida.
Men det räcker inte med att myndigheten säger ”rätt” saker. Den borde också ta konsekvenserna av sitt eget misslyckande och avgå. Israel har i praktiken sedan Osloavtalet lagt ut ockupationen på entreprenad till den Palestinska Myndigheten. Nu får det vara slut på samarbetspolitiken. Låt staten Israel själv bära sina kostnader. Varför ska världssamfundet betala för kostnader för utbildning, hälsovård och infrastruktur på områdena som bosättarstaten olagligt ockuperar?
Enligt en opinionsmätning som det palestinska opinionsinstitutet PSR genomförde på Västbanken och Gaza mellan 7 och 10:e december så vill 70 procent av befolkningen att president Mahmoud Abbas ska avgå.

Det enda vettiga nu är att försöka återsamla alla palestinska politiska fraktioner under PLO:s paraply för att återuppta Palestinas kamp för värdighet och frihet där den lämnades när Osloavtalet slöts.

Wafa Jamil Espvall

Dela