Ta Håkan Juholts varningar på allvar

Den gamle vänstersossen Håkan Juholt, som ju fräckt avsattes av partihögern och nu har förpassats till Island som svensk ambassadör, är åter i medias blickfång. Och återigen försöker man förlöjliga honom. I en intervju i Svenska Dagbladet har Juholt nämligen sagt att vårt samhälle är på väg att utvecklas bort från demokrati till en ny form av diktatur. Men, menar Juholt, det är inte en diktatur i form av utländska ockupationstrupper som hotar oss, utan ett inifrån framväxande teknokratstyre: ”Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin”, säger Juholt: ”Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin.”

Håkan Juholt förlöjligas nu för detta uttalande av sina svenska partikamrater, inklusive hans chef utrikesminister Margot Wallström, som tycker att han i egenskap av ambassadör måste tänka på vilken bild han förmedlar av Sverige. Samtidigt är Håkan Juholts framtidsvisioner inte helt tagna ur tomma luften. Flera länder i Europa styrs redan av den här typen av teknokrater. Grekland styrs i princip av Europeiska Centralbanken efter nyliberalismens principer, Italien och Portugal har i flera år haft icke-valda teknokratregeringar. Den franske presidenten Emmanuel Macron är visserligen demokratiskt vald, men hans ministär består till stor del av tillsatta finansmän och byråkrater, det vill säga borgerliga ”experter” istället för valda politiker.
Detta är så klart inga terrorregimer som fängslar och massmördar sina invånare, men visst fan är det en utveckling bort från folklig demokrati mot en ny form av diktatur, och vi ska inte tro att Sverige som stat är immun mot detta. Tidigare i år publicerade den borgerliga tankesmedjan Timbro debattboken ”Efter demokratin: Argument för ett nytt styrelseskick” som förespråkar just den här typen av samhälle som Håkan Juholt varnar för. Ta Håkan Juholts varningar på allvar!

Per Leander

Dela