”Kampen mot terrorn” inte bara hycklande, utan också skadlig

Ledaren # 34 2017

►Lastbil, självmordsbomb eller drönare: Dödande av civila är fortfarande terrorism ►Vårt svar är solidaritet och kamp mot förtryck

Så har det hänt igen. Oskyldiga människor dödade i urskillningslösa attacker dominerar nyhetsflöden och debatter. Det våldsamma attentatet i Barcelona förra veckan fördömdes med rätta världen över, men många av uttalandena skorrar falskt. Flera av de som nu med brösttoner fördömer attentatet i Barcelona praktiserar själva terrorkrigföring.
USA:s drönarattacker sägs vara riktade mot jihadistiska terrorister där USA:s statsledning agerar åklagare, domare och bödel, själva bödelsjobbet läggs dock ofta ut på entreprenad. Privata företag sitter och styr drönarna hundratals mil från platsen för dödandet. Man utfärdar dödsdomar helt utanför juridiska system och internationell rätt. Mord heter sånt, särskilt eftersom den förkrossande majoriteten som dödas i dessa drönarattacker är folk som råkar vara nära måltavlan, lika oskyldiga som flanörerna på La Rambla eller Drottninggatan. Sådan krigföring är naturligtvis terroristisk och kan inte rättfärdigas. Det gäller om det sker med lastbil, självmordsbomber, drönare eller flygplansbombningar.
När det gäller president Trump blev det hela övertydligt när han sa att man skulle avrätta den man som körde in skåpbilen på Las Ramblas som terrorist men viftade bort händelsen när en högerextremist körde in i en samling motdemonstranter i Charlottesville med orden ”våld från båda sidor”.

Vi fördömer dådet i Barcelona därför att vi är emot varje form av dödande av civila människor. Vi fördömer det också för att vi är emot den politiska målsättning som dessa jihadister har och som under många år fått stöd från bland annat USA. De står för ett reaktionärt projekt, för byggandet av ett samhälle utan ett uns av demokrati och med skoningslöst förtryck av alla som inte håller med dem. Vi är motståndare till deras mål att fullständigt underordna kvinnan under mannen. Vi är emot dem för att de ser som sin uppgift att bekriga, döda och förtrycka alla som inte underordnar sej deras egen inskränkta religiösa åskådning.
Att den viktigaste effekten av den salafistiska terrorn är att ge reaktionära och rasistiska strömningar vind i seglen i västvärlden bekymrar dem inte det minsta. Tvärtom är det ett av deras syften. Ju starkare hatpropagandan blir mot allt vad muslimer och icke-europeer heter, desto mer bekräftas deras sekteristiska världsbild som i grunden är densamma som den som finns i deras spegelbild, den marscherande hathögern. Båda vill piska upp motsättningarna mellan religioner och folk medan klassmotsättningar förnekas. Reaktionära rörelser som var och en på sitt håll ställer arbetande människor mot varandra, till glädje för de promillen som behärskar och föröder planeten.

Även de som är beredda att med våld och högteknologisk terror slå mot varje opposition som ifrågasätter deras rätt att söka maximal profit och dominans är en del av samma vidriga logik. I årtionden tillsatte USA blodiga diktaturer från Latinamerika över Iran till Indonesien. På 80-talet finansierade CIA contras-terroristernas kamp i Nicaragua mot den folkvalda regeringen och i Afghanistan vräktes resurser över talibanerna innan de vände sig mot sina finansiärer. Allt mer eller mindre understött av USA:s europeiska allierade. Djupare än så är inte de ”demokratiska staternas” ideal. Deras ”kamp mot terrorismen” är inte bara hycklande utan direkt skadlig.

Våra svar på rasism, reaktio­nära ideologier och det internationella kapitalets imperiebyggen är och förblir desamma: Solidaritet mellan alla arbetande människor, över alla gränser och barriärer. Stöd till alla dem som slåss för sin frihet från varje sorts förtryck.

Dela