Arne Ruth och Lena Einhorn borde be om ursäkt!


Onsdagen den 26 juli visade SVT en dokumentärfilm om Jan Myrdal. Bakom filmen står Lena Einhorn. Till stor del var den mycket informativ. Man får verkligen en problematiserad och komplex bild av makarna Gunnar och Alva Myrdal. För något år sedan skrev jag själv en text om Jan Myrdal i tidskriften Röda Rummet. Jag kan väl säga att jag efter filmen är stärkt i den syn jag framförde där. I dokumentären framför Myrdal och även hans mångåriga sambo Gun Kessle en skrämmande syn på massakern på Himmelska Fridens Torg och blottlägger sin ohämmade egocentrism. En egocentrism som gjort honom fullständigt likgiltig för mänskligt lidande i de fall den store Jan Myrdal anser att de stora historiska förloppen kräver det. När Myrdal sedan kommenterar Faurisson och hans förnekande av gaskamrarna, går hans pladder från skrämmande till katastrofalt.

Men, just här slirar också själva dokumentären. I ett försök att förklara Myrdals haveri låter Einhorn Arne Ruth lägga ut texten om att olika vänsterorganisationer slutit upp bakom förintelseförnekelsen utifrån antikapitalistiska resonemang. Ruths förklaring är ganska detaljerad och inte bara några förflugna ord. Och vilken organisation får symbolisera denna förnekelsevänster? Jo dokumentären kombinerar med bilder av demonstrerande medlemmar av JCR, vår franska sektion (som senare bytte namn till LC, sen LCR och idag NPA) Kan man tänka sig något mer handfast antinazistiskt och antirasistiskt än vår franska sektion? Varför gör Einhorn detta? Varför gör Ruth detta? Varför torgför de myten om att extremvänstern liksom extremhögern är förintelseförnekare?
Detta är en borgerlig liberal propagandalögn som tydligen ska upprepas tills tillräckligt många gått på den. Det går naturligtvis att leta fram enskilda individer (som Myrdal, som inte är förnekare men slirar i sin egocentrism), men att påstå att förintelseförnekelse är en faktor inom vänstern är just en propagandalögn. Ruth och Einhorn är skyldiga en offentlig ursäkt för sitt förtal av vår franska sektion och för sitt försök att framställa förintelseförnekelse som en riktning inom vänstern. Filmklippet med JCR var ju dessutom antagligen från 1968 (tjugo år innan Faurissondebaklet) så Einhorn har verkligen grävt.

Peter Widén

Dela