Amerikansk general inspekterade Gotland

I tisdags besökte den amerikanske generalen David G. Perkins Gotland, som representant för den amerikanska krigsmakten och Nato. Den fyrstjärnige generalen ville inspektera den svenska ön i Östersjön inför den kommande Nato-övningen Aurora 17, som ska hållas här senare i sommar.
– Gotland är ett osänkbart skepp och har en strategiskt viktig punkt i den här regionen. Det är inte bara viktigt för Sverige med ett bra försvar här.
– Med en markbas på Gotland kan du kontrollera både luftrum och sjöterritorium samtidigt som det kommer att medföra en ökad förmåga och kapacitet, sa David G. Perkins enligt Aftonbladet.

De svenska värdarna, med arméchefen Karl Engelbrektson i spetsen, hade svårt att dölja sin beundran för den amerikanske generalen.
– Han har ungefär 120 000 människor under sitt befäl. David G. Perkins är en sådan som man får läsa om på militärskolor, säger Karl Engelbrektson till tidningen Hela Gotland.
David G. Perkins har utan tvekan krigserfarenhet. Han var ledare för de amerikanska marktrupperna som var först att gå in i Irak i samband med den illegala invasionen 2003, som fördömdes av FN.

Åke Eriksson, som är aktiv i fredsrörelsen ”Stoppa Aurora!”, är kritisk mot att den amerikanska generalens besök på Gotland inte ifrågasätts mer av politiker och media.
– De tror kanske att det land som startat flest krig och invaderat flest länder sedan 1945 kan ge oss fred och säkerhet, säger han till Internationalen.
– Och den här övningen sänder knappast några signaler till ryssarna om att Sverige inte är på väg in i Nato, avslutar Åke Eriksson.

Per Leander

Dela