Martin Kragh trollar bort kritiken

I veckan tog den brittiska podcasten BBC Trending upp ”Sveriges trollfabrik” och berättade om Eskilstuna-Kurirens och Expressens avslöjanden kring den högerextrema sajten Granskning Sverige och mannen bakom den, ”Erik Johansson”. Det är välförtjänt uppmärksamhet av riktigt väl genomförd grävande journalistik, inte minst från Eskilstuna-Kurirens sida. Det är många, bland annat journalister, som har utsatts för Granskning Sveriges låtsasreportage som består av inspelade och sedan ihopklippta telefonsamtal. Därför är BBC Trendings val av exempel på en person som ska ha utsatts för trakasserier av Erik Johansson en smula överraskande: Uppsalaforskaren och docenten Martin Kragh.
I podcasten introduceras Kragh som chef för Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram. Han presenteras också som att han befinner sig på mottagarsidan i en omfattande ”kampanj”, efter att ha publicerat en rapport om rysk desinformation med syfte att påverka Sveriges förhållande till Nato. Sedan får Kragh berätta om hur han efter publiceringen utsatts för en rasande motreaktion från människor som hävdar att han själv sprider desinformation: ”Under de senaste sex veckorna har jag trakasserats och hotats. Det har varit en cyberattack och även spridning av desinformation. Om du googlar mitt namn hittar du en massa hemska saker som de skriver om mig och av någon anledning så hamnar de här bloggarna och dylikt rätt högt upp i Googles sökalgoritmer.”
BBC Trendings journalist Will Yates förklarar att Kragh har sagt att han har fått en massa telefonsamtal från Erik Johansson och att han upplever att denne är en del av en ”koordinerad attack” som han känner sig utsatt för. Kragh själv säger i inlägg som verkar förinspelade att attacken har påverkat hans ”beteende”: ”Jag kan inte säga om det kommer att stoppa mig från att göra det jag gör. Jag kommer att fortsätta mitt arbete som en Rysslands- och Eurasienforskare och jag kommer att fortsätta publicera artiklar. Exakt hur jag kommer att göra det kan jag inte säga. Just nu försöker jag hämta mig från de här erfarenheterna och återgå till det normala.”

I BBC:s podcast framställs det alltså som att Martin Kragh enbart är ett offer för trakasserier från högerextremt håll. Att han är hårt kritiserad av flera seriösa personer inom forskningsvärlden och just nu föremål för utredning av oredlighet i forskning vid Uppsala universitet nämns inte överhuvudtaget. Inte heller att han i artikeln har använt sig av material vars ursprungliga källa är desinformatören Egor Putilov, utan att ange detta i källhänvisningarna.
När jag googlar på Martin Kraghs namn, så som han själv föreslagit, kan jag bara konstatera att ingen av de första tolv träffarna länkar till sidor som har någonting med högertroll att göra. Varken Tidningen Journalisten, Aftonbladet Kultur, Internationalen eller vänsterbloggen Svensson kan beskyllas för att komma in från den yttre högerflanken. Det är möjligt att Kragh har trakasserats av Erik Johansson och Granskning Sverige men det har i så fall inte gett något synbart avtryck på den högerextrema sajten. Istället är det många andra kända svenska journalister och samhällsdebattörer som hängs ut där.
Det är naturligtvis lättare för Martin Kragh att försöka bunta ihop alla kritiker och kalla dem för troll än att bemöta seriös kritik på riktigt. Han har till och med skyllt felaktigheter i sina medieuttalanden på feber.

Emma Lundström

 

Läs också:

Martin Kragh snubblar på Egor Putilov

Magplask när kollegorna försvarar Kragh

Utredningen av Martin Kragh är ett faktum

Kragh under utredning för oredlighet

“Det rimliga vore att avpublicera artikeln”

Utrikespolitiska Institutet borde ta ansvar för Kraghs fiasko

Desinformationsrapporten som byggde på desinformation

Aleksej Sachnin drabbades av ”Egor Putilovs” förtal: ”Jag trodde inte sånt här kunde hända i Sverige”

Om motståndet mot Nato och militariseringen av Sverige

Frackingmotståndet – inte Putins förtjänst

Vad jag har att säga om Odessa

“Vi har styrkan att göra våra vänner fria”

Dela