Filippinerna: Kriget mot drogerna, ett krig mot de fattiga

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte och Generallöjtnant Ricardo Visaya.

► Polisen genomför utomrättsliga avrättningar, enligt Amnesty

► President Rodrigo Duterte skryter själv om morden

► 7 000 dödade på 7 månader, men Duterte vill döda 100 000

Den filippinske presidenten Rodrigo Dutertes så kallade krig mot knarket, har i själva verket lett till ett urskillningslöst dödande av fattiga, menar Amnesty International. Enligt vittnen som Amnesty har intervjuat ska polisen ha gjort olagliga midnattsräder och skjutit ihjäl obeväpnade personer trots att de har kapitulerat. Polisen ska även ha planterat bevis och fabricerat rapporter för att få extra lön, baserad på prestation. I en intervju berättar en polis att högkvarteret i hemlighet utlovat belöningar till dem som ”neutraliserar” knarkbrottslingar. Det skapar incitament att döda i stället för att gripa misstänkta, anser Amnesty som anklagar polisen för systematiska utomrättsliga avrättningar.
– Det här är inte ett krig mot droger, utan ett krig mot de fattiga. Baserat på extremt tunn bevisning har människor som anklagats för att använda eller sälja droger dödats för pengar i en slags ”economy of murder”, säger Tirana Hassan, chef Amnesty Internationals avdelning Crisis Response.

De som dödas kommer från overifierade listor på människor som misstänks för att använda eller sälja droger, listor som görs av lokala regeringsföreträdare. Oavsett hur länge sedan det är som någon har använt droger eller hur lite droger de använt eller sålt, så kan man hamna på en sådan lista. I andra fall kan deras namn ha hamnat där godtyckligt till exempel på grund av en hämndaktion från någon.
Amnesty är djupt oroade över att det avsiktliga, vitt spridda och systematiska dödandet av påstådda narkotikabrotttsling­ar, som ser ut att vara planerat och organiserat av myndigheterna, kan utgöra brott mot mänskligheten enligt internationell rätt.
– Det som händer i Filippinerna är en kris som hela världen borde uppröras över. Vi uppmanar regeringen och president Duterte att omedelbart se till att alla utomrättsliga avrättningar upphör. Vi uppmanar också Filippinernas jusititiedepartement att utreda och åtala alla som är involverade i dödandet, oavsett deras grad eller status inom polisen eller regeringen. Vi vill att filippinska myndigheterna själva hanterar den här människo­rättskrisen, men om inte något avgörande händer mycket snart borde det internationella samfundet vända sig till åklagaren vid den internationella brottmålsdomstolen och begära en utredning av dödsfallen, inklusive huruvida regeringens företrädare på högsta nivå är involverade, säger Tirana Hassan.
Det är den kontroversielle presidenten Rodrigo Duterte själv som ligger bakom den eskalerande terrorn. Sedan han tillträdde för sju månader sedan har minst 7 000 människor dödats i hans så kallade krig mot knarket. Redan under sin presidentvalkampanj i våras lovade Duterte att han skulle döda 100 000 narkotikabrottslingar, och att han skulle dumpa så många kroppar i Manillabukten att fiskarna skulle äta sig feta, enligt The Guardian.
I dagarna kom ett besked från president Duterte att kampanjen mot narkotikan tillfälligt ska pausas. Detta sedan man upptäckt att en av de många dödade var en sydkoreansk affärsman, vilket har lett till diplomatiska komplikationer mellan Filippinerna och Sydkorea. Men Duterte säger att kampanjen ska fortsätta och pågå till hans sista dag på posten, år 2022.

Per Leander

Ladda ner Rapporten: “If you are poor you are killed”: Extrajudicial Executions in the Philippines’ “War on Drugs” (PDF)

Dela