Trump kommer att ha många kvinnoliv på sitt samvete

Planned Parenthood protesterar i Ohio Statehouse hösten 2015. Foto: Emma Lundström

I oktober 2015 tillbringade jag en hel dag i Ohio Statehouse tillsammans med ett tjugotal Planned Parenthood-aktivister och anställda. Den republikanske guvernören John Kasich hade sedan 2011 godkänt 16 lagförslag mot abort och nu skulle det beslutas om ytterligare två. De nya lagförslagen skulle innebära att Planned Parenthood Ohio stod utan delstatsfinansiering.
Medan den varma höstsolen gassade utanför det pampiga huset mitt i centrala delstatshuvudstaden Columbus satt vi inne i en sal utan fönster och lyssnade till vittnesmål från människor som på olika sätt hade fått hjälp, råd och stöd av Planned Parenthood. Till skillnad från abortmotståndarna som hade haft en liknande hearing vid ett tidigare tillfälle endast två och en halv minuter på sig att berätta sina historier.
Det var oerhört starka berättelser. Många av vittnena var unga kvinnor för vilka Planned Parenthood hade utgjort en livlina, en möjlighet att fortsätta. Som fick rätt sjukvård och rätten att välja och bestämma över sin kropp.
Dessa vittnesmål ägde rum på förmiddagen och det märkligaste under de timmarna var att en bebis började gråta varje gång kvinnorna skulle prata. Det kom från en balkong som gick runt rummet. Troligen inspelat på band av en abortmotståndare.

Den andra halvan av dagen skulle förslagen behandlas av den lagstiftande församlingen. Örnen tronade längst fram i den pompösa salen och det hela började med nationalsången. De demokratiska politikerna höll bra anföranden. De republikanska lät som galningar. Anspänningen var outhärdlig. När förslagen klubbades igenom var det flera runtomkring mig som började gråta.
Jag cyklade hem genom en stad badande i en varmgyllene kvällning. En skarp kontrast mot tankarna i huvudet: utan finansiering skulle det bli svårt att driva de förebyggande projekten i utsatta områden och den livsavgörande direktsjukvården, de gratis hiv-testerna.
Nu har Donald Trump skrivit under en order som stoppar federalt stöd till internationella organisationer som informerar om abort. Kongressen har även röstat igenom en lag som förbjuder statlig finansiering av abortkliniker. Det kommer att drabba omkring 27 miljoner kvinnor runt om i världen. De kommer inte att få den hjälp de behöver.
Det enda jag kan tänka på nu är berättelserna jag lyssnade till i Ohio Statehouse.

Text och foto: Emma Lundström

Dela