Tord Björk: ”De tror på sina egna lögner”

Miljöaktivisten Tord Björk, som då och då skriver i Internationalen, var en av dem  som omtalades i Martin Kraghs och Sebastian Åsbergs rapport om påstådd rysk  desinformation. I Expressens uppföljning (18/1) hängdes han även ut med namn och bild. Internationalen har talat med Tord Björk om de senaste veckornas turbulens.

 

Hur har du blivit inblandad i det här?
– För det första är ju nästan alltihop baserat på Putilovs lögner. Men det de försöker misstänkliggöra mig för är att jag sommaren 2014 var på ett möte för ukrainska oppositionella på Krim, som de försökte länka ihop med ett annat möte med högerfascister. Mötet samlade oppositionen mot den nya regimen i Ukraina i ett försök att skapa enighet. Detta möte har en stor del i Kragh-rapporten och i Expressens uppföljning. Men det de skriver i rapporten om Krim-mötet är helt falsk, säger Tord Björk, som själv skrev om det möte han deltog på i Internationalen (21/7 2014).
– Det finns inte en enda rad som är sann. De har fel datum. De påstår att den ryske marxisten Boris Kagarlitskij har organiserat ett tvådelat möte, när han bara organiserat ett, och de påstår att mötet var ett tillfälle för de europeiska fascisterna att mingla med det mer internationella vänstergänget. Om man nu tittar i noterna i rapporter så står det ingenting i källorna som de hänvisar till att Kagarlitskij skulle ha organiserat båda mötena, men det har de knåpat ihop ändå. Sedan står det också väldigt tydligt att det första mötet med vänsteraktivister ägde rum 6-7 juli, och det andra mötet med fascisterna hölls den 30-31 augusti. Detta betyder alltså att vad rapporten hävdar, att mötena var en mötesplattform mellan fascister och vänsterfolk, är fysiskt omöjligt. De har inte ens läst sina egna källor ordentligt, säger Tord Björk och fortsätter:
–  Detta leder till den märkliga ”påannonsen” som Kragh gjorde i intervjun med Sveriges Radio där han gjorde reklam för ett kommande avslöjande i Expressen. (”Avslöjandet” publicerades 18/1). Han säger där att skribenter från Aftonbladet kultur, i plural alltså, varit på Krim och där haft samröre med ryska fascister. Så händer det märkliga att Expressen Kulturs chefredaktör Karin Olsson kontaktar mig bara några timmar efter SR-inslaget, och hon frågar mig dels vad jag gjorde på Krim, men också om den andra Aftonbladet skribenten som de tror var med på Krim.

Men vem var den andre skribenten?
– Det hela handlade om ett missförstånd. Jag hade hösten 2014 gjort ett massutskick i ett e-postmeddelande och varnade om att fyra medlemmar i det ukrainska socialistpartiet Borotba hade blivit fängslade hos separatisterna i östra Ukraina. Och så skrev jag att Aleksej Sachnin och Per Leander hade larmat om detta. En av de fyra Borotba-medlemmarna heter Aleksej Albu och han hade varit med på Krimmötet. Jag ville försöka göra en insats för att samla olika vänstergrupper och sätta press för att Aleksej Albu och de tre andra Borotba-medlemarna skulle bli frisläppta, säger Tord Björk och fortsätter.
– Det här mejlet skickade jag ut och det publicerades utan min vetskap på vänstersidan Labournet  Austria. Det var bara det att jag i mejlet råkade göra en förväxling av namn och istället för att skriva Aleksej Albu så råkade jag skriva Aleksej Sachnin. Den som läser kan få intrycket att Sachnin var med på Krim. Så rapportförfattarna Kragh och Åsberg verkar alltså utifrån denna namnförväxling i mitt mejl ha dragit slutsatsen att Sachnin hade varit med på mötet på Krim, och att han därför är en rysk agent som fritt kan åka till Ryssland, trots att han i verkligheten är portförbjuden! Det är allvarliga anklagelser, men de verkar alltså själva ha trott detta, säger Tord Björk.
– Detta skulle då Expressen gå ut med, men sen föll hela grejen för det var ju lätt att konstatera namnförväxlingen och att Sachnin inte hade varit på Krim! Därför blev Expressens ”avslöjande” totalförvirrat. För deras syfte var ju att avslöja ”agenten”, inte de här tre som det blev: Jan Myrdal, Maj Wechselmann och Tord Björk. De trodde ju att det skulle finnas en koppling mellan mig, Sachnin och Krim. De skulle avslöja att det fanns en agent på Aftonbladet Kultur, allt utifrån Putilovs vansinniga konstruktioner. Nu försvann hela det spåret och istället blev det bara en massa förvirring.

Så vad händer nu?
–  Det har ju fallit ihop, pusselbit efter pusselbit den här rapporten. Först kunde man frikänna Aftonbladet Kultur, och skribenterna där kunde dessutom försvara sig ordentligt. Men så hade man ändå de här aktivisterna nere på botten som inte har samma typ av plattformar att försvara sig. Miljömuppar, vänsterfolk och att jag var på Krim. Det här drar man på maximalt och så är det bara luft säger Tord Björk.
– Det är förstås så att jag har varit på ett möte, och där fanns ju fascister också. Det är bara att det skrev jag i Internationalen direkt efter mötet. Det var aldrig hemligt. Jag menar att det var det enda stället som oppositionella kunde träffas, men alla som befinner sig inom två meter från en fascist blir brännmärkta. Och därför har folk inom vänstern spelat med i det här spelet, säger Tord Björk.
– Det som är ett riktigt helvete är att det faktiskt är folk inom vänstern som skapat och fört vidare dessa konspirationsteorier. Det är ju Putilovs lögner som ligger i botten till alltsammans. Men nu har vi verkligen chansen att få upp det här på bordet. Den verkliga sorgen är bara att detta gör att man är mycket svagare när man skall solidarisera sig med aktivister i Ryssland på riktigt, avslutar Tord Björk.

Johannes Jensen

Dela