Ridå för Cinema Jenin

Cinema Jenin

Cinema Jenin

Cinema Jenin finns inte längre. Med alla sina problem och brister var det ändå ett ställe med en enorm outnyttjad potential som jag älskade, och som jag besökte så ofta jag kunde när jag under en period 2013 arbetade i Jenin.
Cinema Jenin var den enda kvarvarande biografen i den palestinska staden Jenin, som ligger på norra Västbanken . Biografen byggdes 1957 och ansågs då vara en av de största och mest imponerande biograferna i Palestina, men den stängdes efter den första intifadan. Under 2010 återöppnades den med stöd från bland andra Palestinavännen och Pink Floyd-medlemmen Roger Waters. Bion med 335 platser renoverades och fick ett toppmodernt ljudsystem efter en stor donation från den gamle rockmusikern.

Biografen användes också som ett kulturcent­rum med videotek, konsthall, vandrarhem och cinemajeninbortaaktiviteter som Dabke (palestinsk folkdans), musikskola och läxläsning.
Men trots stora donationer, ideellt arbete och storstilade planer brottades Cinema Jenin med korruption och konflikter i ledningen. Dessutom var biografen under regelbunden attack från lokala islamiska fundamentalister.
Till sist orkade inte eldsjälarna längre och Cinema Jenin såldes till en palestinsk riskkapitalist för motsvarande 16 miljoner kronor.
På platsen kommer nu istället ett köpcentrum att byggas.
Det känns tråkigt.

Marco Jamil Espvall

Dela