Socialist Resistance går in i Labour

img_2060

Jeremy Corbyn. Foto: Martin Watters

 

► ”Corbynismen är mittpunkten för den politiska radikalisering just nu”
► Socialist Resistance ansluter sig till Labour
► Men släpper inte idén om att bygga radikala partier till vänster om S

Den brittiska sektionen av Fjärde Internationalen, Socialist Resistance, har i dagarna gått ut med att de ansluter sig till rörelsen för Jeremy Corbyn inom Labourpartiet. Socialist Resistance menar att Corbynrörelsen är den mest betydelsefulla utvecklingen inom den brittiska vänsterpolitiken på mycket länge. I ett pressmeddelande skriver de att det är ”den radikalisering som har störst möjlighet att bryta igenom när det gäller att förändra vänsterpolitiken och att göra skillnad på regeringsnivå”.
Labour har under det senaste halvåret fått ett mycket stort antal nya medlemmar som ett resultat av engagemanget kring Jeremy Corbyn och hans politiska linje. I nuläget har partiet en halv miljon medlemmar och antalet växer varje dag. Socialist Resistance pekar på att många av de nya medlemmarna är unga aktivister som nyligen radikaliserats i rörelser som Occupy, US Uncut och den delen av miljörörelsen som präglas av direktaktion. Organisationen tror också att det är fullt möjligt att partiet kan komma att uppnå de över en miljon medlemmar som Jeremy Corbyn hoppas på och menar att det växande medlemskapet ökar Labours chanser att bli det största partiet i det brittiska parlamentet efter nästa allmänna val, liksom att bilda en regering genom en progressiv allians med andra partier.
Momentum – den organisation som sprang ur Corbyns valkampanj inför det första partiledarvalet förra året – har omkring 20 000 medlemmar och även om organisationen har brister i interndemokratin så anser Socialist Resistance att det är en genuin gräsrotsrörelse och ett steg mot den sorts sociala rörelser som Jeremy Corbyn förespråkar.

Socialist Resistance tycker framförallt att Jeremy Corbyns stärkts av sin andra valseger och av sitt sätt att använda partikonferensen till att framgångsrikt försvara sin politiska linje. Under konferensen tog han starkt ställning mot åtstramningspolitiken och var tydlig med sin målsättning att demokratisera partiet genom att öka medlemmarnas makt och inflytande. Organisationen anser också att Corbyn gjorde helt rätt i att försvara invandringen och den fria rörligheten i Europa genom att argumentera för att de sociala problemen orsakas av svångremspolitiken och inte kan skyllas på invandrarna.
Dessutom uppskattar ekosocialistiska Socialist Resistance Labourledarens löfte om att helt förbjuda fracking, liksom att han vill sätta stopp för den av Margaret Thatcher instiftade Right to Buy-politiken, sätta tak på hyrorna och ge lokala myndigheter rätt att samla pengar för att bygga kommunala bostäder. Slutligen är det också relevant för Socialist Resistance att Corbyn vill upphäva de fackfientliga lagarna och återinföra så kallade löneråd för kollektivavtal. Sammantaget menar Socialist Resistance att Corbyns ”socialism för det 21:a århundradet” går emot tidigare Labourledares nyliberala konsensus och kommer att medföra omedelbara fördelar för majoriteten människor och gynna kampen för mer radikala åtgärder framöver.

Mot bakgrund av detta har Socialist Resistance kommit fram till att ”corbynismen” nu är den absoluta mittpunkten för politisk radikaliseringen i England och Wales idag. Organisationen menar att Corbynfalangen inom Labour nu tar det utrymme i anspråk till vänster om Labour som partiet Left Unity har försökt fylla sedan 2013. Något som Corbyn själv påpekade under Labourkonferensen när han sade att radikaliseringen i andra länder har tagit formen av att skapa nya vänsterpartier, medan samma process i Storbritannien nu sker inom ett traditionellt arbetarparti. Socialist Resistance skriver i sitt pressmeddelande att organisationen därför har beslutat att flytta sin politiska tyngdpunkt till rörelsen för Corbyn ”för att kunna kämpa mer effektivt” för en Corbynledd regering inför nästa val: ”Vi hoppas att hela vänstern kommer att ställa sig bakom kampen för en sådan regering, vilken ger oss den bästa möjligheten att bekämpa nyliberalism och åtstramningspolitik och öppnar nya dörrar till en mer radikal förändring.”
Socialist Resistance skriver också att det alls inte är fråga om en brytning med idén om att bygga radikala vänsterpartier till vänster om socialdemokratin över hela Europa, som organisationen länge har försvarat, det är snarare en annan väg mot samma mål. Organisationen betonar också att den kommer att fortsätta arbeta med Left Unity även om den tror att rörelsen bakom Jeremy Corbyn är den mest effektiva vägen för att bygga ett radikalt anti-åtstramningsparti i nuläget.

Samtidigt fortsätter den konflikt mellan höger- och vänsterfalangerna inom Labour som i augusti resulterade i blairiternas kuppförsök. Socialist Resistance menar att kampen för att öppna upp Labour och samtidigt minimera skadorna från högern kommer att fortsätta de kommande månaderna.
Organisationens beslut att gå in i Labour har väckt både positiva och negativa reaktioner inom Fjärde Internationalen runt om i Europa. De som uppskattar beslutet ser det som en intressant vändning och menar att Socialist Resistance sätter arbetarklassens intressen före den egna organisationens genom att bli en del av den massrörelse för förändring åt vänster som Jeremy Corbyn står för.

Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Corbyn besegrade kuppmakarna – Labour har blivit en massrörelse

Corbyn har stöd bland gräsrötterna

Påskupproret hundra år: James Connolly och de glömda sovjeterna på Irland

Det irländska folket har tröttnat på åtstramningarna

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Hur kunde Labour missa öppet mål?

Skottlands beslutsångest

En kopp te med Billy Bragg

Guy Standing om en bättre framtid

Rapport från ett sålt England

Dela