Fängslade Alp Altinörs: ”Jag är turk, jag är demokrat, jag är HDP”

Alp Altinörs. Foto: Jonatan Johansson

Alp Altinörs. Foto: Jonatan Johansson

Den 9 september greps den turkiske oppositionspolitikern Alp Altinörs i sitt hem. Han är vice ordförande för vänsterpartiet HDP – Folkens Demokratiska Parti, som samlar turkar och kurder i deras gemensamma kamp för sociala och demokratiska rättigheter.
Fängslandet av Alp Altinörs är bara ett av många tillslag mot HDP och andra oppositionella grupper i Turkiet, där den auktoritära presidenten Erdogan nu stärker sitt grepp. Dessutom genomför turkisk militär just nu ren krigföring mot de kurdiska områdena i östra Turkiet, ett krig som HDP har protesterat emot.

Alp Altinörs kontakter med omvärlden har varit begränsade sedan han fängslades. Men nu i början av oktober lyckades Alp Altinörs få ut ett brev från häktet, i vilket han tackar för allt stöd han har fått.
I brevet skriver Alp Altinörs att han på falska grunder anklagas för att stödja terrorism, och att åklagarmyndigheten förbereder en rättegång mot honom utifrån falska vittnesmål och förfalskade bevis. Han menar också att många av dem som vittnar emot honom inte gör det av illvilja, utan på grund av hot från myndigheterna.
”En av polismännen som grep mig sa att jag såg turkisk ut och att jag därför inte borde vara med i HDP”, skriver Alp Altinörs: ”De vill att vi ska betala priset för att vi har valt att stå sida vid sida med det kurdiska folket under denna svåra tid. Deras mål är att bryta den demokratiska alliansen mellan de turkiska och de kurdiska folken”, fortsätter Alp Altinörs i brevet:
“Som jag sa till polisen: Jag är turk, jag är demokrat, och jag är HDP. Vi – socialister, demokrater, miljöaktivister, arbetar- och kvinnorättskämpar – vi kommer att fortsätta att stå med HDP mot fascismen tillsamman med alla vänstermänniskor i Turkiet.”

Per Leander

Dela