Räder och gripanden mot media i Turkiet

GRIPNA: Jake Hanrahan och Philip Pendlebury från Vice greps i Turkiet.

GRIPNA: Jake Hanrahan och Philip Pendlebury från Vice greps i Turkiet.

Turkisk polis har genomfört räder mot medieföretag och gripit utländska journalister. I förra veckan greps tre medarbetare till Vice News anklagade för att ha ”deltagit i terroristaktiviteter”. Två brittiska journalister, Jake Hanrahan och Philip Pendlebury, greps tillsammans med deras ”fixare” vars namn hittills är okänt när de bevakade oroligheter i landets östra kurddominerade delar. En chaufför som också greps släpptes i måndags.
– De anklagades för att ha mött Islamiska staten och en PKK-lojal grupp, säger deras advokat Tahir Elci till New York Times. Anklagelserna baseras på videofilmer, dokument och fotografier beslagtagna från journalisterna.
Fixaren har också använt ett krypteringsverktyg som an­vänds av Islamiska staten, enligt tv-kanalen Aljazeera.
Vice News europeiske nyhets­chef Kevin Sutcliffe avfärdar i ett uttalande anklagelserna som ”grundlösa och alarme­rande falska” och fördömer turkiska regeringens försök att ”tysta” deras reportrar. Vice News kräver att deras medarbetare omedelbart släpps.
– Jag tror inte att gruppen genomfört några aktiviteter utanför journalistiken, säger advokaten Tahir Elci som representerar de gripna till New York Times.

Gripandet möter stark kritik från pressfrihets- och människo­rättsorganisationer som Amnesty International, internationella PEN och Kommittén för skydd av journalister CPJ.
– Erdogan har intensifierat sina ansträngningar att krossa all kritisk bevakning men särskilt bevakningen av eskalerande konflikter i det kurd-dominerade sydöst, säger Maureen Freely på Engelska PEN till Vice News.
1 september genomfördes också polisräder mot mediekanaler som ägs av Koza Media Group. Den tillfällige EU-ministern Ali Haydar Konca från oppositionspartiet HDP uttryckte på en presskonferens oro för att räderna kan väcka frågor om Turkiet som demokratiskt land.

Också det mittenorienterade sekulära CHP kritiserar räderna och har tillsatt en kommission för att utreda den politiska pressen på medier.
– Skända inte Turkiet framför ögonen på hela världen, sa CHP-ledaren Kemal Kiliçdarolu till engelskspråkiga Hurriyet Daily News.

Arash Hakimnia

Dela