Vi kräver en ursäkt från Arbetaren efter avslöjandet om Putilov!

Egor Putilov Arbetaren

I helgen avslöjade Aftonbladet att ”Egor Putilov” är en hemlig infiltratör från Sverigedemokraterna som sprider desinformation i svenska medier. En av hans artiklar som har gjort stor skada är publicerad i den syndikalistiska tidningen Arbetaren 7 november 2014. Där planterar Putilov konspirationsteorier om ryska och ukrainska socialister – varav en är bosatt i Sverige som politisk flykting – vilket har fått allvarliga konsek­venser för de utpekade och har sått misstro inom hela den svenska vänstern.

Internationalen var först med att redan samma vecka kunna peka ut allvarliga brister och rena lögner i Arbetarens artikel, och den fälldes även senare av Pressombudsmannen. Trots de tidiga varningsklockarna om att något var fel har Arbetaren fortsatt att försvara publiceringen i två års tid. Det spelar ingen roll om Putilov formellt började arbeta på Sverigedemokraternas kansli först i februari 2016. Det är uppenbart att han alltid delat SD:s konspira­toriska och rasistiska idéer i många frågor, och att han sprider desinformation i media. Att Arbetaren nu vägrar ta ordentligt avstånd från hans tidigare artiklar är obegripligt och oförlåtligt.

Med tanke på att Putilov mer eller mindre började sin svenska ”journalistkarriär” med att frilansa på Arbetaren och därefter gick vidare till större tidningar, har Arbetaren ett extra stort ansvar vad gäller det genomslag han har fått och den skada han har gjort.

Speciellt eftersom Putilov nu är hjälte i högerextrema kretsar.

Johannes Jensen
ledarredaktör

Dela