SD-trollet som sprack i solen

INTE-0909-A-00w copy

 

Redan för två år sedan, i november 2014, skrev vi om en person som kallade sig ”Egor Putilov”. Det var efter att han hade skrivit en konspirationsteoretisk artikel i tidningen Arbetaren, där han beskyllde den ryska socialistiska oppositionen i Vänsterfronten för att i själva verket vara Kreml­agenter. Speciellt pekades vår medarbetare Aleksej Sachnin ut.
Den som är insatt kunde direkt se att det Putilov skrev var skitsnack. Vänsterfronten var en av grupperna som deltog i den breda proteströrelsen mot Putin 2011-2012, varefter flera av organisationens ledare fängslades. Sachnin lyckades fly genom att svenska ambassaden och UD hjälpte till att smuggla ut honom ur Ryssland till Sverige där han fick politisk asyl. Sachnin anmälde Arbetaren till Pressombudsmannen som fällde Putilovs artikel eftersom tidningen inte hade gett Sachnin någon chans att försvara sig mot anklagelserna.

Ett år senare dök det dock upp en ny artikel av Putilov, denna gång i Aftonbladet. Nu gav han sig på det lilla socialistiska partiet Borotba i Ukraina, som han beskyllde för att vara  Putinagenter. Borotba har varit kritiska mot Majdan och den nya högerregimen i Ukraina, men är för den sakens skull inga Putinagenter utan har tvärtom varit ett viktigt stöd för den socialistiska oppositionen i Ryssland.
Det som gjorde historien intressant för en stor tidning som Aftonbladet var dock banden mellan Borotba och svenska Vänsterpartiet, som i flera år har haft ett internationellt samarbete. Men när Putilov nu beskyllde Borotba för att vara ryska agenter valde Vänsterpartiet att bryta all kontakt och ta avstånd från det obekväma, istället för att försvara sig genom att helt enkelt säga att påståendet om kopplingarna till Kreml var rena lögner. Flera av Vänsterpartiets mer insatta medlemmar försökte stå på sig, men partiledningen fegade ur.

Det gick lite tid, och så plötsligt, nu den 3 september 2016, publicerar Aftonbladet oväntat en grävartikel där det avslöjas att den person som kallar sig ”Egor Putilov” i själva verket heter något helt annat och att han är en desinformatör som arbetar för Sverigedemokraterna med att sprida falsk information i media. Man har nu huvudsakligen tittat på de senare artiklar han har skrivit i kritik mot invandringen och Migrationsverket, men samma falska mönster och grova anklagelser mot oskyldiga finns även i hans tidigare texter.
Även om ”Egor Putilov” nu är bränd överallt utom i extremhögerkretsar, så har han redan varit väldigt framgångsrik i sitt desinformationsarbete. Putilov lyckades smutskasta ryska Vänsterfronten och Aleksej Sachnin på ett sätt som blir svårt att reparera. Och han lyckades skrämma Vänsterpartiet att avbryta sitt samarbete med Borotba, som i dagsläget är helt krossat då de har jagats av både ukrainska nationalister och ryska separatister. En process som underlättades av att det inte fanns någon internationell solidaritets­rörelse med Borotba. Även i Tyskland fanns en ”Egor Putilov” som spred förtalskampanjer om dem där, framför allt inom vänstern.

Men Putilov kan ha gjort mycket större skada än vi redan vet. Han har infiltrerat många grupper och rört sig i breda kretsar. I sociala medier är han vän med representanter från bland annat Utrikespolitiska institutet, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, Greenpeace, Olof Palme Center och inte minst Föreningen Ordfront där han även har deltagit som talare på ett seminarium vid åtminstone ett tillfälle.
Kanske får vi aldrig veta exakt vem ”Putilov” är och vad som drev honom. Men det namn som Aftonbladet nu uppger på honom, är troligtvis inte heller det riktiga. Vissa av hans gamla anhängare, som Alex Voronov på Eskilstuna Kuriren och Daniel Wiklander på Arbetaren/Ordfront, fortsätter att försvara Putilovs texter om Ryssland och Ukraina. Andra antyder nu även att Putilov själv är en rysk agent. Jag tror att det är långsökt – kanske ska man se humorn i att han nu själv får smaka på sin egen medicin – men det är också ett tragiskt symptom på det debatt- och samhällsklimat som nu har skapats, framför allt av Putilov själv.

Per Leander

Dela