Snälla chefer inte välkomna på Karolinska

03-tjanster-karolinska

Nu ska flera hundra chefer rekryteras till Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm, och det ska göras snabbt. För att det ska gå extra fort genomgår de sökande ett intelligens- och personlighetstest. Där viktas till exempel vänlighet och samarbetsförmåga mot intelligens, och vänligheten kan ge avdrag, skriver tidningen Sjukhusläkaren.
Många läkare är upprörda över metoden.  Marta Christensson, ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Stockholm, tycker att ett intelligenstest är näst intill kränkande. Andra menar att den saknar vetenskap­lig grund.
– Att intelligensen ska testas och positiva egenskaper som vänlighet ska ge minuspoäng och att man väljer att kalla det hela evidensbaserat känns oärligt när det inte finns några publicerade vetenskapliga studier som stödjer detta, säger en av läkarna som Sjukhusläkaren pratat med.

Anna Annerberg som är HR-chef på Karolinska universitetssjukhuset är den som ansvarar för rekryteringsprocessen på Nya Karolinska. Hon bekräftar att man använder sig av ett kombinerat personlighetstest och intelligenstest vid tillsättningen av chefsbefattningarna.
– Sjukhuset anser att tester ger en objektiv likabehandling av alla kandidater inför urvalet till en intervju. Vi ser att ett testförfarande kan vara ett stort stöd för oss i att identifiera potential för ledarskap och ett bra verktyg för att välja rätt person till rätt arbetsuppgift vilket ger en positiv påverkan på den gemensamma arbetsmiljön, säger hon.

Konsulten Anders Sjöberg som är mannen bakom testet säger att det är först när någon har väldigt höga ”sympatiskhetspoäng” som det ger avdrag. Och anledningen att göra det påverkar kvaliteten på chefskapet.
– Det kan bli problem att leda en verksamhet om man som chef har problem att sätta ner foten och säga nej och en sådan undfallenhetsproblematik upp­står lättare för en person med höga poäng inom det här området, säger Anders Sjöberg.

Per Leander

Dela