Manifestation på syriska revolutionens femårsdag

Håkan Blomqvist och Somar Al Naher var några av talarna på Medborgarplatsen.

Håkan Blomqvist och Somar Al Naher var några av talarna på Medborgarplatsen.

 

Mellan 250 och 300 personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm på tisdagskvällen för att visa sitt stöd med den syriska revolutionen och kampen mot Assad-diktaturen.
Till minne av de första fredliga protesterna mot Assad-diktaturen för 5 år sen, som regimen svarade på med ett blodbad på det egna folket.
Frihet, frihet, Syrien vill ha frihet! och Assad – fascist – mördare! var några av parollerna. Tal av flera olika representanter från både syriska och svenska organisationer varvades med talkörer, sång och musik.
Bland talarna hördes Amineh Kakabaveh (Vänsterpartiet), Somar Al Naher (Föreningen Syrien Sverige), Nadia Driai (ordförande Föreningen Syrien Sverige), Håkan Blomqvist (Socialistiska Partiet) Sait Yildiz (Assyriska Demokratiska Organisationen), Monica Fundin Poursahidi (Socialdemokrater för Tro och Solidaritet), Abdelbaset Seida (Syriska Nationella Koalitionen).

Talarna lyfte fram det fantastiska att det fortfarande efter fem års oavbruten terror från regimen och dess hantlangare i form av Iran, Hezbollah och Ryssland och attacker från IS/Daesh så står revolutionen stark i Syrien. Återigen är folket ute och manifesterar dagligen på gatorna i Syrien och folkets kamp för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter fortsätter oförtrutet. Att kampen gäller frihet för alla i Syrien, ett enat demokratiskt Syrien för alla oavsett folkgrupp, religion, etnicitet.
Talarna uppmanade oss att stärka och bygga solidariteten med dem som fortsätter kampen i Syrien. Håkan Blomqvist riktade sig till dem som fortfarande tycker att det är för ”komplicerat” att ta ställning i konflikten:
– För den som försöker att sätta sig in i situationen och VILL se – så går det att se att här finns ett folk som kämpar för frihet och demokrati och mänskliga rättigheter!

Manifestationer har de senaste dagarna hållits runt om i världen. Den 15:e mars genomfördes manifestationer även i Göteborg och Kalmar. Ett par dagar tidigare i Helsingfors och Paris och i London samlades många tusen i lördags.

Sven Jinton
Foto: Tony Karlsson

Dela