Syriensamtal hotar bryta samman i startgroparna

Med en opposition som fördömer regimens och Rysslands militära upptrappning och en regim som vägrar vapenvila som villkor för förhandlingar är risken stor att de nystartade förhandlingarna i Genève redan på förhand är dömda att misslyckas.

FOKUS

FN förklarade samtalen mellan den syriska regimen och oppositionen officiellt påbörjade i måndags. Men det alltjämt pågående blodiga inbördeskriget i Syrien hotar att fälla samtalen redan i inledningen. Den senaste tidens upptrappade militära aktioner från regimens och Rysslands sida fördömdes i veckan skarpt av oppositionen samlad i Högsta förhandlingsrådet HNC.
– Igår och idag nås vi av rapporter om en massiv ökning av regimens och den ryska militära aggressionen mot Aleppo och Homs, inklusive attacker på sjukhus och viktig infrastruktur, sade HNC:s Farah Atassi i ett uttalande. Syrier flyr desperat från denna aggression. Det internationella samfundet måste agera mot Ryssland för att stoppa dess urskillningslösa bombningar.

Assad-regimens militär och allierade styrkor har de senaste dagarna ryckt fram norr om storstaden Aleppo uppbackad av ryska flygbombningar. På måndagen erövrade regimen den strategiskt viktiga byn Hardatnin en mil nordväst om Aleppo, rapporterade nyhetsbyrån Reuters. Ryska flygvapnet utförde förra veckan 468 manövrer i Syrien och träffade över 1 300 så kallade ”terrormål”, enligt ryska nyhetsbyråer.
Fredssamtalen vilar på FN:s resolution 2254, vilken kräver ett omedelbart stopp för dödandet i hela Syrien och att humanitär hjälp släpps fram till belägrade områden som i Madaya utanför Damaskus där upp till 75 människor svultit ihjäl på grund av militärens blockad. FN:s medlare i samtalen, svensk-italienske Staffan de Mistura, upprepade under veckan kravet på förbättringar för de civila i Syrien som förutsättningar för förhandlingarna.
– När jag möter det syriska folket så säger de till mig: Håll inte bara en konferens, ge oss någonting som vi kan se och röra vid medan ni är på mötena i Genève, berättade de Mistura enligt brittiska BBC.

Regimens chefsförhandlare, FN-ambassadören Bashar Jaafari, har dock sagt att de inte accepterar några förhandskrav på förhandlingarna. ”I princip” kan regimen dock acceptera att släppa in förnödenheter till Madaya meddelade Jaafari i söndags.
Oppositionen menar att regimen genom sitt agerande äventyrar fredssamtalen.
– Utifrån den nuvarande situationen är det tydligt att regimen och dess allierade – i synnerhet Ryssland – är fast beslutna att avfärda FN:s ansträngningar att implementera internationell rätt, menar Farah Atassi i HNC:s uttalande. Regimen och Rysslands handlingar hotar allvarligt den politiska processen i detta tidiga stadium.
I förhandlingsrådet HNC samlas oppositionella Nationella koalitionen, företrädare för enheter av Fria syriska armén och islamistgruppen Islams armé som verkar utanför Damaskus. Även tidigare medlemmar ur regimen som hoppat av på senare år ingår i oppositionens förhandlingsdelegation.

I söndags brännmärkte Bashar Jaafari oppositionen i HNC som ”terrorister”.
– Vi förhandlar inte med terrorister. Det finns utländska krafter som driver en utländsk agenda med syftet att pressa den syriska regeringen genom att använda terrorism som ett politiskt verktyg, sade Jaafari enligt tv-kanalen Aljazeera.
I samtal med de Mistura på tisdagen upprepade Jaafari sin oro kring medverkan av Islams armé och andra radikala islamister i oppositionens förhandlingsdelegation. I en presskonferens efteråt menade Jaafari att det fortfarande är oklart vilka som ingår i oppositionens delegation.
– Vi väntar på att få reda på vem vi kommer att hålla dialog med och än så länge är allt oklart, sade han enligt statliga nyhetsbyrån Sana. Kommer det vara en delegation, två eller tre eller fyra? Det finns inga klara svar.
Jaafari menar att mötena endast varit förberedande och att de Misturas uttalande om att förhandlingarna officiellt startat får stå för FN-sändebudet. Från oppositionen hörs också en del skeptiska tongångar. De kräver i enlighet med FN-resolutionen förändringar på marken som förberedelser till regelrätta förhandlingar.
– Vi är här under några få dagar. Om det inte blir någon framgång på marken så lämnar vi Genève, sade oppositionens förhandlare Monzer Makhous till nyhetsbyrån Reuters i början av veckan.

Flera experter bedömer utsikterna för förhandlingarna som ytterst små. Aljazeeras politiska kommentator Marwan Bishara jämför de pågående förhandlingarna med det havererade Oslo-avtalet mellan Israel och palestinierna på 90-talet. I en kommentar på Aljazeeras nyhetssajt pekar han på att diplomati handlar om maktbalans och att den ryska och iranska direkta militära inblandningen tippar balansen till Assad-regimens favör.
”Eftersom det är makt som slutligen avgör resultatet av diplomati så är Genève, liksom Oslo, dömt att misslyckas om inte maktobalansen bakom Syrien-samtalen rättas till”, skriver han.

Arash Gelichkan

 

Läs också Peter Widéns analys: Maktrelationerna lyser
igenom i Genève

Dela