Frias från anklagelser om spark mot polisman

Daniel Sestrajcic, vänsterpartiet i Malmö Foto: Lasse Angantyr.

Daniel Sestrajcic, vänsterpartiet i Malmö Foto: Lasse Angantyr.

 

Förundersökningen mot den vänsterpartistiske riksdagsmannen Daniel Sestrajcic, som anmäldes av polisen för påstått våld mot tjänsteman, läggs nu ner.
Det var i oktober förra året när Daniel Sestrajcic, tillsammans med andra aktivister demonstrerade mot rivningen av ett tältläger med palestinska flyktingar i Malmö, som polisen ingrep och började släpa bort demonstranterna. Enligt polisen ska Sestrajcic då ha sparkat en polisman i huvudet, något som polisen själv påstått fanns fångat på film. Sestrajcic har hela tiden hävdat att polisen ljuger och eftersom polisen ännu inte har kunnat presentera den påstådda filmen lägger chefsåklagaren nu ner fallet.
– Det känns ju skönt. Även om man är en fighter och det taggar en att man blir utmanad, så har det också varit jobbigt. De har försökt sätta dit mig får något som jag inte gjort, vilket självklart gör att man blir ilsk­en, även om jag sedan länge är van vid skånepolisens metoder. Men nu står det klart att det inte finns någon film, som polisen påstod, och att jag hade rätt när jag sa att de ljög, säger han till Internationalen.

Samtidigt är en stor skada redan skedd, efter att Daniel Sestrajcic hängts ut i media som en påstådd våldsverkare av polisen.
– Även om jag nu är friad så lyckades de få mig medialt dömd. Privat har jag fått stort stöd, inte bara av vänner utan också av politiska motståndare som sagt att de förstår att polisens anklagelser inte var sanna. Men inför den stora allmänheten har jag hängts ut genom rubrikerna efter polisanmälan, ofta utan att jag har fått chans att försvara mig i media, säger han.
– Dessutom lyckades polisen också flytta fokus från vad demon­strationen handlade om, till att bara handla om påståendet att jag hade varit våldsam.

Även om det inte blir något åtal om den påstådda sparken, så kvarstår fortfarande misstanken om ohörsamhet mot ordningsmakten, vilket åklagaren jobbar vidare med att utreda.
– Det är patetiskt. Troligtvis har polisen hela tiden vetat att de inte skulle kunna få mig dömd för våld, men att de istället ska kunna fortsätta driva fallet som ohörsamhet mot ordningsmakten. Varför har de bara plockat mig och ingen annan av de 150 personer som deltog i demonstrationen? Jag är inte konspiratoriskt lagd, men man ska inte heller vara naiv, säger Daniel Sestrajcic.
– Men jag går stärkt ur det här. Jag är stolt över att jag var där tillsammans med de andra aktivisterna och gjorde vad vi kunde för att försvara de palestinier som körs över av socialdemokraterna och miljöpartiet i kommunstyrelsen, säger Daniel Sestrajcic och understryker att de palestinska flyktingarnas situation är betydligt svårare än hans.

Per Leander

Dela