Stockholm: Protester mot turkisk terror

 

 

Eylem Dal

Eylem Dal

– Överallt i Turkiet reser sig folket underifrån i raseri mot regimens olika förtryckande handlingar.
Det sa Eylem Dal från Socialistiska Partiet när bortåt åttahundra demonstranter samlades på Medborgarplatsen i Stockholm på lördagen den 30 januari. Det var Kommittén mot folkmord i Turkiet som manat till protest mot Erdoganregimens massakrer i de kurdiska områdena och blodiga repression mot den turkiska vänstern. Bland talarna från olika kurdiska och svenska organisationer var Eylem Dal som fortsatte:
– Ända sedan folkens demokratiska parti, HDP bildades för fyra år sedan med sina flertal socialistiska och gröna partier, med sina fackföreningar, feministgrupper och grupper som arbetar för HBTQ-personers och etniska minoriteters rättigheter, ända sedan Gezi parkrörelsen tog fart i storstäderna och ungdomarna inte längre var rädda för pansarvagnar och polisvåld, har framtidstron åter fått rötter. Det kanske är det som sticker i ögonen på makthavarna.
På plakat och banderoller fördömdes Erdoganregimens terror. Här var ett brett antal partier och grupper från kurdisk, iransk och turkisk vänster tillsammans med Ung Vänster, Socialistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna. Gunnar Westin talade för SEKO Stockholm och Ann-Margarethe Livh för Vänsterpartiet som annonserade ett solidaritetsupprop från svenska kommunpolitiker till förföljda kurdiska kollegor. Bland rungande talkörer och krav på den svenska regeringen och EU att avbryta det ekonomiska stödet till Erdogan, ljöd Eylem Dals ord:
–Savaştan ve ölümden değil, barıştan ve yaşamdan yanayız!
Yaşasın halkların kardeşliği!
”Vid står inte vid krigets och dödens sida utan vid fredens och livets!
Leve brödra- och systerskapet mellan folken!”

Håkan Blomqvist

Socialistiska Partiet och PKK

KOMMENTAR

”Hur kan ni demonstrera med kurdiska PKK och dess syriska gren YPG? Vet ni inte att de genomför etniska rensningar mot araber och assyrier i norra Syrien och Irak?”

Det var en fråga som ställdes till Socialistiska Partiet efter lördagens demonstration i Stockholm mot den turkiska Erdoganregimens massakrer mot kurder i östra Turkiet och försök att krossa den turkiska vänstern. I demonstrationen förekom banderoller för PKK och fanor för YPG. Amnesty International har under senare tid publicerat rapporter som hävdar att kurdisk pershmerga i Irak och YPG-styrkor i norra Syrien drivit bort araber och assyrier från byar som förstörts. Assyriska riksförbundet i Sverige har anklagat YPG för mord på en lokal assyrisk ledare och and­ra övergrepp.

Vi är motståndare till allt folkhat och verkar för att människor förenas för demokratiska och socialistiska lösningar i respekt och hänsyn till varandras olikheter.
Därför bekämpar vi den turkiska regimens förtryck i så bred front som möjligt, även med organisationer som inte delar vår politik. Vad gäller PKK och YPG är vi inte systerorganisationer men vi står på samma sida mot just den turkiska statens terror och Islamska staten. Fördrivningar och övergrepp, där sådant sker oavsett förövare, ser vi som förödande för kampen mot diktatur och förtryck. Vi måste tvärtom söka det som före­nar, om vi ska ha minsta chans att skapa bättre samhällen.

Håkan Blomqvist

Dela