Marken skälver under Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Kreml

▶  Oväntad valutgång i turkiska lokalval

▶  AKP ogillar oppositionens framgångar

▶  Planerar att överklaga resultaten

 

I 16 år har han suttit vid makten, Recep Tayyip Erdoğan, men nu finns det tecken på att hans dagar kan vara räknade. Söndagens lokala val i Turkiet bjöd nämligen på positiva nyheter för landets opposition. När 30 städer, 51 kommunhuvudstäder och 922 distrikt höll val, visade resultatet att den sittande presidenten och hans AKP, Rättvise- och utvecklingspartiet, har minskat markant i popularitet.
För första gången på 25 år tog väljarna i huvudstaden Ankara makten ur händerna på de islamistiska partierna. Bland annat valdes sekulära Republikanska folkpartiet CHP:s kandidat Mansur Yavaş till ny borgmästare. Dessutom pekade siffrorna under måndagen på att det även har gått dåligt för AKP i Istanbul, staden där Erdoğan en gång i tiden började sin politiska bana som borgmästare 1994. Vem som blir ny borgmästare där är ännu oklart, den sittande borgmästaren från AKP verkar vägra att erkänna sig besegrad av CHP:s kandidat.
I landets tredje största stad, Izmir, vann CHP ganska stort.
AKP har meddelat att partiet kommer att överklaga valutgången och många frågar sig nu om presidenten kommer att använda sin nyligen utökade makt för att säkra sin dominans i både Ankara och Istanbul.

Söndagens val ses som en folkomröstning om hur regeringen Erdoğan har hanterat den ekonomiska kris som landet just nu står inför. Arbetslösheten ökar och inflationen ligger på 20 procent. Förra månaden gick landet officiellt in i en lågkonjunktur, den första sedan Erdoğan kom till makten. Det innebär också att presidenten är på krigsstigen med sin propagandamaskin. Han har rest runt och talat sig varm om nationell säkerhet och nationell överlevnad, samtidigt som han har anklagat oppositionspartierna för att ha kopplingar till terrorism.
Att oppositionen lyckades göra ett så pass bra val är därför ganska fantastiskt. Med tanke på att regeringen har sett till så att i princip alla nyhetsmedier är trogna AKP, har försökt manipulera valutgången så gott det går, och dessutom har orkestrerat gripandena av flera oppositionella politiska kandidater i den kurddominerade sydöstra delen av landet, innan valdagen. De gripna politikerna anklagas för terrorism.
Det prokurdiska vänsterpartiet, Folkens demokratiska parti, HDP, återvann flera borgmästarpositioner i sydöstra delen av landet. Positioner som regeringen tidigare har petat oppositionspolitiker från, med hjälp av påstådda kopplingar till det militanta kurdiska partiet PKK.
HDP valde även att stödja CHP:s kandidater på flera håll i landet.

Om AKP inte lyckas ogiltigförklara valresultaten i Ankara och Istanbul, om partiet inte lyckas avsätta de valda oppositionspolitikerna runtom i landet, då kommer söndagens valutgång att vara den första indikatorn på att det finns verkliga sprickor i Erdoğans maktfullkomliga regim sedan han blev premiärminister 2003.
Nästa nationella val sker först 2023. Därför var årets val av borgmästare och lokalpolitiker en viktig fingervisning om i vilken riktning landet är på väg. Men även om det positiva valresultatet för oppositionen i städerna har sänt chockvågor genom Turkiet, så vann AKP och det allierade nationalistpartiet ändå mer än hälften av rösterna i landet som helhet.
Erdoğan är dessutom känd för att ta till alla knep för att säkerställa sin och partiets makt. Hur han kommer att gå till väga den här gången återstår att se.

Emma Lundström

Dela