Rättegång mot socialister i Moldavien

Grigorij Petrenko förs in i domstolen

Socialistledaren Grigorij Petrenko förs in i domstolen

 

Runt tusen människor protesterade utanför domstolen i Moldaviens huvudstad Chisinau i tisdags, i samband med inledningen av rättegången mot de sju socialister som står åtalade som anstiftare till de stora regeringskritiska demonstrationer som har skakat landet sedan i somras.
Kravallpolis höll demonstranterna på avstånd, men allt gick lugnt till utanför domstolsbyggnaden. Betydligt våldsammare blev det dock inne i domstolen, då polis misshandlade och släpade bort de åtalade i samband med att de genomförde en sittdemonstration mot vad de ser som falska anklagelser och en politiskt styrd rättegång.

De sju socialisterna, som har suttit häktade sedan september förra året, tillhör det lilla vänsterpartiet Röda Blocket, som är en utbrytargrupp ur det officiella men betydligt mindre radikala Kommunistpartiet. En av de åtalade är Röda Blockets ledare Grigorij Petrenko.
De pågående folkliga protesterna mot den sittande EU-vänliga regeringen och landets styrande oligark Vlad Plahotniuc började i samband med valfusk i november 2014 och eskalerade under året därpå efter avslöjandet om en enorm bankskandal i vilken politiker och oligarker nästan helt hade tömt Moldaviens statskassa. Statsbankrutten har lett till en skenande inflation och skuldsättning av den redan mycket fattiga befolkningen.

Per Leander

Dela