Polska fascister allt mer aktiva i Sverige

"Folkets demonstration" 30 januari 2016 med polska och svenska nationalister.

”Folkets demonstration” 30 januari 2016 med polska och svenska nationalister.

 

De fjorton högerextremister som beväpnade med yxor och järnrör greps i Nynäshamn i måndags kväll, på väg att genomföra en attack mot ett flyktingboende, visade sig vara polska medborgare, en del boende i Sverige, andra hitresta. Tre av männen hade dessutom gripits helgen innan, misstänkta för misshandel i samband med den rasistiska demonstrationen på Norrmalmstorg i Stockholm. Flera av de gripna är också fotbollshuliganer med kopplingar till det polska laget Lech Poznan.
Förevändningen för det planerade attentatet tros vara påståendet att boende på flyktingförläggningen ska ha sexuellt ofredat en polsk kvinna på pendeltåget i Stockholm, ett rykte som har spridits bland högerextremister på sociala medier. Men mycket tyder på att händelsen aldrig har ägt rum, för det finns inga vittnen och ingen polisanmälan, påpekar Aktuellt Fokus som har grävt i saken. En av dem som startade ryktesspridningen är aktiv i den antimuslimska organisationen Swedish Defense League.

Idag finns ett flertal i Sverige bosatta polska högerextremister som organiserar sig politiskt, skriver Aktuellt Fokus. Det finns också ett samarbete mellan dem och svenska fascister, som går tillbaka till åtminstone 2010, då polacker deltog i den nazistiska Salemmanifestationen.
Fram tills nyligen har de polska fascisterna i Sverige dock inte varit så aktiva, men det förändrades efter att det nationalkonservativa polska partiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten i Polen i höstas.

Enligt Aktuellt Fokus finns det direkta kopplingar mellan den polsk-svenska fascisterna och det polska regeringspartiet som har startat upp polsknationalistiska verksamheter i flera europeiska länder, inklusive Sverige.

När andra mer demokratiskt sinnade polacker bosatta i Sverige anordnade en demon­stration utanför polska ambassaden i Stockholm för att protestera mot inskränkningarna i demokratin som nu genomförs i deras hemland av PiS, dök anhängare till PiS upp och arrangerade en motdemonstration tillsammans med svenska nazister från Nordisk Ungdom.

Per Leander

#inteerkvinna

Materiella villkor – inte kultur formar Mellanösterns genusrelationer
De bruna rötterna sitter i manlighetskulturen
Polska fascister allt mer aktiva i Sverige
Vikten av att inte vara fascisternas kvinnor

Dela