Regeringen trappar upp jakten på flyktingar

NYHETER: Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade i början av oktober att den så kallade inre utlänningskontrollen bör skärpas. Stockholmspolisen sa i slutet av september att de kommer öka antalet inre utlänningskontroller. Uttalandet fick kritik av bland andra Feministiskt Initiativ som sitter i den röd-grön-rosa majoriteten i Stockholms stad. ”Många riskerar att skickas tillbaka till Ungern där nya strängare flyktinglagar har trätt i kraft”, skrev partiledare Gudrun Schyman (FI) och Gita Nabavi (FI), gruppledare i Stockholm.
I måndags sade dock polisen i Stockholm till Svenska Dagbladet att inga extra resurser läggs på den inre utlänningskontrollen. Inte heller Göteborgspolisen har aviserat ändrade rutiner.

Skånepolisen däremot meddelade i måndags att man skärper kontrollen. Polisen ska sätta in en permanent bemanning på Malmö centralstation och vid färjelägret i Trelleborg. Det väcker kritik från bland andra Vänsterpartiet. Ung Vänsters förbundsordförande Hanna Cederin jämför den upptrappade jakten på bland andra papperslösa med det hårt kritiserade REVA-projektet och varnar för rasprofilering.
– Det drabbar inte bara flyktingar och asylsökande utan misstänkliggör alla som ser ut att passa in på den rasistiska utgångspunkten, säger Hanna Cederin i ett uttalande. Polisens uppgift ska vara att skydda oss från hot och kränkningar, inte att aktivt delta i att skapa en otryggare vardag.
Hanna Cederin (V) vill istället att regeringen lägger resurser på att stödja de frivilliginsatser som hjälper flyktingar ”oavsett om de vill söka asyl i Sverige eller resa vidare”.
Dublinförordningen innebär att flyktingar måste söka asyl i det första EU-land de anländer till. Sverige skickar tillbaka flyktingar som redan sökt asyl i annat EU-land eller som fått avslag i den svenska asylprocessen. Inre utlänningskontroller får inte göras utan en välgrundad misstanke att en person inte har rätt att uppehålla sig i Sverige men kan göras i samband med till exempel trafik- och biljettkontroller.

Arash Gelichkan

Dela