Våldtäktsvittnen grips i Egypten

▶ Bakslag för kvinnorättsrörelsen ▶ Häxjakt på överlevare
och vittnen ▶”Vem vågar vittna om våldtäkt nu?”

Kvinnors rättigheter väger lätt i Egypten. Om en kvinna blir våldtagen är det farligare för henne att säga något än att hålla tyst om det fruktansvärda hon har utsatts för. Sedan i april i år har egyptiska myndigheter gripit tio kvinnor som har använt sociala medier-appen TikTok för att nå ut med sina berättelser om övergrepp. Flera av dem har, enligt Amnesty, fått mellan tre och fyra års fängelse för att ha brutit mot bland annat landets drakoniska cyberlagar och dess omhuldade familjevärderingar.
Fram till för ett par dagar sedan fanns det dock en ny ljuspunkt, något som upplevdes som en vattendelare för kvinnors rättigheter i landet. Det gällde den rättsliga utredningen av en ”påstådd” gruppvåldtäkt som skedde på ett finare hotell i centrala Kairo 2014. Då ska en grupp välbärgade män ha filmat sig själva medan de våldtog en kvinna. Efter sex år skulle nu äntligen ärendet tas upp. Ett resultat av aktivisters ihärdiga kampanj­arbete.

Förra månaden utfärdade Egyptens statsåklagare en arresteringsorder för nio våldtäktsanklagade män. Sju av dessa ska ha varit med på hotellet. Några av männen ska ha gripits och det var just dessa gripanden som fick aktivister att hoppas på att framförallt rika våldtäktsmän äntligen skulle ställas till svars för sina handlingar. Regeringens nationella kvinnoråd, NCW, gick ut och uppmanade överlevare och vittnet att träda fram. De skulle alla få stöd och skydd. Hoppet grydde. Men snart skulle det smulas sönder till aska och ingenting.
Strax efter gripandena och NCW:s stora ord, stoppade staten alla försök att få till fällande våldtäktsdomar. Istället började man gripa hbtq-aktivister och feminister. Natten till måndagen greps sex människor, varav tre var kvinnor som vittnat om våldtäkten på hotellet. Två av männen greps för att de befann sig tillsammans med kvinnorna. ”Vi gick från att vara stolta till att bli livrädda på ett par timmar”, säger en aktivist till Guardian. Istället för att åtnjuta en ”kvinnornas revolution” med större frihet och jämlikhet, går nu många unga kvinnor till sängs med kläderna på, ifall de skulle bli gripna under natten.

Enligt feministiska aktivister och en person från organisationen Human Rights Watch, så greps fyra av vittnena i sina hem. En av kvinnorna greps vid bilen utanför sitt hem och en annan där hon firade semester. Enligt uppgifter till Guardian ska kvinnorna ha utsatts för vaginala ”undersökningar” i häktet, medan männen utsattes för anala ”undersökningar”. De anklagas för att ha brutit mot de egyptiska ”familjevärderingarna”, för att ha ”skadat bilden av Egypten” och för ”fördärvligt beteende” – en i Egypten vanligt förekommande åtalspunkt som används för att komma åt människor med annan sexuell läggning än den allmänt accepterade. En av de gripna kvinnorna har både egyptiskt och amerikanskt medborgarskap. Tre av de gripna ska nu vara satta på fri fot igen.

Gripandena går stick i stäv med det tidigare budskapet från den egyptiska ledningen. Då hette det att den som vågade anmäla en våldtäkt, eller vittna i ett våldtäktsmål, skulle skyddas och få förbli anonym. Det som sker nu är raka motsatsen. Statsåklagaren har bara kommit med vaga yttranden om gripandena och kallar vittnena för ”misstänkta”. NCW bröt alla kontakter med kvinnorättsaktivister och vittnen efter gripandena och många känner sig nu svikna och förrådda. Aktivister i Egypten menar att gripandena bryter mot kvinnorådets löfte om att de som står upp mot sexuella övergrepp ska skyddas och försvaras.
Säkerhetsstyrkorna beslagtog vittnenas mobiltelefoner och i dagarna har bilder och videoklipp läckt ut i sociala medier, vilket har lett till en omfattande smutskastningskampanj på regimvänliga webbsidor. ”Det som händer just nu är ett högljutt budskap om att den som vågar säga ifrån kommer att få sitt liv förstört och kastas i fängelse. Vem, vid sina sinnens fulla bruk, kommer att peka ut en våldtäktsman nu?”, säger en aktivist till Guardian.
Egyptiska kvinnorättsförsvarare har under lång tid krävt reformer av lagar och praktik för att komma åt det omfattande sexuella våldet. Överlevarnas och vittnenas trygghet och anonymitet har varit en av huvudpunkterna i kraven. Det som nu sker är ett stort bakslag för landets kvinnorättsrörelse.
Emma Lundström

Dela