”Rättvisa för Isabel Cabanillas!”

Isabel Cabanillas

▶ Ännu en ung kvinna mördad i Mexiko

▶ Nu ställs krav på genusperspektiv i polisutredningarna

▶ ”Polisen skyddar mig inte, mina väninnor skyddar mig”

I lördags förra veckan tågade hundratals kvinnor från den mexikanska staden Ciudad Juarez mot gränsbron till El Paso i USA, till minne av den mördade konstnären, aktivisten och feministen Isabel Cabanillas de la Torre, för att kräva rättvisa och ett slut på femicide, mord på kvinnor av män som drivs av hat, förakt, egen tillfredsställelse eller för att de betraktar kvinnor som egendom. Protestaktioner ägde också rum i Mexiko City.
De manifesterande i Ciudad Juarez krävde att stadens borgmästare Héctor Armando Cabada Alvídrez, Javier Corral Jurado, guvernör i delstaten Chihuahua och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) skulle betrakta mordet som ”femicide” på grund av Isabel Cabanillas aktivism och utreda det därefter. Under demonstrationen hördes slag­ord såsom ”polisen skyddar mig inte, mina väninnor skyddar mig”. Vid gränsbron hölls ett långt möte med flera talare, och även talare från andra sidan gränsen. På mötet vid bron utfördes också ett performance med kvinnor liggande på marken, badande i simu­lerade blodpölar, som gjorde ett mycket starkt intryck.

Protesterna utlöstes denna gång av mordet på den 26-åriga småbarnsmamman Isabel Cabanillas som sköts till döds den 18 januari i centrum av staden Ciudad Juarez i den norra delstaten Chihuahua. Hon var kvinnoaktivist, försvarare av mark- och miljörättigheter, motståndare till militariseringen och medlem i organisationen ”Hijas de su Maquilera Madre” (Döttrar till maquiladora-arbetarmammor), som kämpar mot det kapitalistiska patriarkala systemet och dess riktade våld mot kvinnor.
Men varje gång en kvinna mördas i Ciudad Juarez strös salt i ett öppet sår.
Sedan 1993 har morden på kvinnor väckt stor internationell uppmärksamhet. Mer än 2 000 kvinnor har mördats i Ciudad Juarez sedan 1993, enligt officiell statistik. Förra året mördades 171 kvinnor, och hitintills i år har minst åtta kvinnor mördats.
Mexikanska myndigheter har även utsatts för internationella påtryckningar.
Förra veckan uppmanade FN:s kvinnokommission och den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) de mexikanska myndigheterna att genomföra en snabb och opartisk utredning av mordet.
”Detta brott äger rum i ett sammanhang av allvarligt våld mot kvinnor i Mexiko, där kvinnliga människorättsförsvare är särskilt utsatta på grund av deras arbete”, skrev IACHR i en serie av tweets förra veckan.
De använde sig av hashtaggen #JusticiaParaIsabel (rättvisa för Isabel), och uppmanade Mexiko att garantera säker­heten för människorätts­försvarare och särskilt ta hänsyn till riskfaktorn för kvinnor.
”Vi uppmanar Mexiko att undersöka mordet grundligt med genusperspektiv, så att mordet på kvinnorättighetsaktivisten Isabel Cabanillas inte förblir ostraffat,” skriver FN:s kvinnokommission .

Antalet kvinnor som möter en våldsam död i Mexiko har ökat till 10 mord dagligen, från att legat på 7 dagligen, för några år sedan, enligt det Mexikanska kontoret för UN Women.
Mer än sex miljoner kvinnor blev offer för sexualbrott under det sista halvåret 2019 i Mexiko, enligt siffror uppskattade av den mexikanska statistikmyndigheten Encuesta Nacional de Seguridad Pública Urbana (ENSU). 99,4 procent av fallen rapporteras inte eller utreds inte.
Sexualbrott inkluderar sexuella trakasserier och övergrepp, försök till våldtäkt och våldtäkt.

Tony Karlsson

Dela