Mexiko: Ytterligare en journalist mördad

Journalisten Alicia Díaz González

► Motivet fortfarande oklart – mördades hon för att hon var journalist, eller för att hon var kvinna?

 

Den 24 maj, drygt en vecka efter mordet på Juan Carlos Huerta, mördades ytterligare en journalist i Mexiko. Journalisten Alicia Díaz González som skrev om finans och affärer i tidningen El Financiero hittades misshandlad till döds i sitt hem i Nuevo Leóns delstatshuvudstad Monterrey i norra Mexiko.

Dagen efter mordet uppmanade Mexikos FN- enhet för jämställdhet och stärkandet av kvinnors rättigheter (UN Women) och Mexikos FN-representant för högkommissarien för mänskliga rättigheter (OHCHR), myndigheterna att vidta åtgärder för att skydda utövandet av yttrandefriheten, och för att försvara kvinnors rättigheter.
Belén Sanz, som representerar ”UN Women”, betonade att detta brott mot en journalist sker i ett sammanhang med en oroande ökning av våld mot kvinnor i hela landet:
– Det är viktigt att undersökningen genomförs med ett könsperspektiv, att även uttömmande behandla antagandet att det är ett femicide, och att hela tiden undvika stigmatisering av offret.
Därefter har de framkommit uppgifter om att Alicia Díaz González var utsatt för hot av sin före detta man. Detta enligt anhöriga till Alicia Díaz González , som även har bekräftats av åklagarmyndigheten och hennes arbetsgivare.

Den 21 maj uttalade sig den delstatliga åklagarmyndigheten i Tabasco om mordet på Juan Carlos Huerta, och sa att det inte fanns några indicier som tydde på att Huerta mördades på grund av sitt arbete som journalist, eller att mordet ska ha utförts av den organiserade brottsligheten. Åklagarmyndigheten i Tabasco meddelar att den arbetar utifrån helt andra spår.
Men trots detta har den federala specifika åklagarmyndigheten som hanterar brott som begås mot journalistisk verksamhet och mot yttrandefriheten (FEADLE) startat en utredning och åkt ner till Tabasco för att samarbeta med den delstatliga myndigheten, enligt Kommittén för skydd av journalister (CPJ).

Tony Karlsson

Dela