Finland skakas av ännu en strejk

▶ 100 000 arbetare och tjänstemän i tredagarsstrejk

▶ Kräver högre lön och slopande av extra arbetstid

▶ Skogsindustrin svarade med lockout i sex dagar

 

Knappt var den stora poststrejken häromveckan över i Finland, innan det var dags för en ännu större strejk. Natten till i måndags gick cirka 100 000 finska industri- och byggarbetare samt tjänstemän ut i en tredagarsstrejk. Striden gäller ett nytt kollektivavtal i vilket arbetarna kräver löneökningar samt slopande av de extra 24 timmars arbetstid som infördes häromåret.
Industrifacket, med sina över 200 000 medlemmar, är Finlands största fackförbund och bildades i januari 2018 genom en sammanslagning av Metallförbundet, Industrifacket TEAM samt Träfacket. Även det finländska tjänstemannafacket PRO, vilket motsvarar vårt svenska Unionen, deltar i strejken med runt 7 000 medlemmar, samt de högre tjänstemännens fackförbund YTN, vilket hör till de finska akademikernas centralorganisation Akava.

För alla de berörda branscherna avslutades medlingen hos riksförlikningsmannen i söndags utan resultat och för närvarande finns det inget datum för när förhandlingarna mellan parterna ska fortsätta. Enligt riksförlikningsman Vuokko Piekkala är oenigheten om lönerna betydande.
– Man har kommit överens om allt förutom löneökningsprocenten. Åsikterna om det här är väldigt långt ifrån varandra, säger han till nyhetsbyrån STT.

De omfattande strejkerna innebär att hela produktionsanläggningar inom industrin körs ned. Strejkerna lamslår också exportindustrin. Enligt arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin kommer den stoppade produktionen att kosta industrin 400 miljoner euro. Tjänstemannacentralen STTK:s beräkningar är betydligt mer moderata. Deras bedömning är att strejken kostar företagen 26 miljoner euro, och sannolikt inga förluster när det kommer till företagens omsättning eller bruttonationalprodukten.
Strejkerna kan leda till att tillgången till läkemedel, bränsle och uppvärmningsolja försvåras, särskilt om strejkerna drar ut på tiden. Men strejken berör inte arbete som utförs för att skydda människors liv och hälsa, för att förhindra allvarliga miljöhot, arbete inom företagshälsovården på arbetsplatsernas hälsostationer, eller fabrikernas brandkårer och nödarbete.

Skogsindustrin har för sin del beslutat om en sex dagar lång lockout som inleddes i torsdags efter att strejken avslutades. Lockout innebär att de anställda inte får komma på jobb och att lönen för de berörda dagarna uteblir.

Per Leander

Dela