Välkommen till Gaza!

Festfixaren och födelsedagsbarnet rekognoserar inför eventuell grillfest med arabiskt tema i Gazas hamn.

Förra veckan flögs 140 svenska kändisar, makthavare och politiker ner till Tel Aviv för att på en gratis fyradagars femstjärnig all-inclusive resa fira Micael Bindefelds 60-årsdag. Inspirerad av ”Bindan” bestämde sig Wafa Jamil Espvall för att fixa en egen fest i det heliga landet – och du är bjuden!

 

I Palestina har vi inte traditionen att fira vuxna människor som fyller jämt, och jag vill ändå inte vänta i 16 år på att jag ska fylla 60. Så eftersom vi hellre firar barn än gamla, bjuder jag in alla Palestinavänner att följa med till Gaza för att tillsammans med mig och min familj fira min dotters födelsedag den 31 juli 2020.
Då jag är palestinska får jag trots svenskt pass inte flyga till Tel Aviv, och det är omöjligt att få tillstånd att åka till Gaza.
Vi skulle ju kunna försöka åka båt över medelhavet, men det vet vi ju hur det brukar sluta.
Istället åker vi till Kairo i Egypten och därefter tar vi, om gud vill, inrikesflyg med Palestinian Airlines till al-Arish på Sinai-halvön. Tyvärr erkänns inte Palestinian Airlines av egyptiska Luftfartsverket och flygtrafiken till Al-Arish är sedan 2005 väldigt sporadisk, så troligen tar vi bussen från Kairo sex timmar genom Sinaiöknen till gränsövergången i Rafah, där vi försöker ta oss in i Gaza.

Men jag måste utfärda en varning! Vi måste beväpna oss med tålamod eftersom det kan ta mellan tre till fem dagar att ta sig igenom

Festkommittén är samlad. Wafa Jamil Espvall med dotter på den främre raden, omgiven av familjen i Gaza.

byråkratin och över gränsen.
Det bör också nämnas att det efter Israels tre anfallskrig inte finns några femstjärniga hotell kvar i Gaza, men givetvis är det all-inclusive. Ni får bo och äta gratis antingen hos mina kusiner, våra grannar, eller grannarnas grannar. Och försök inte förolämpa värden genom att försöka betala! Trots 14 års blockad och armod har Gazas två miljoner invånare fortfarande sin stolthet kvar och är generösa och gästfria.
Tyvärr kommer vi bara ha elektricitet under 4 timmar per dygn, och temperaturen kryper ofta över 40-gradersstrecket i juli månad, så om det blir för varmt inomhus får vi åka till stranden i stället. Men tänk på att du absolut inte får bada eftersom vattnet är förorenat av avloppsvattnet som rinner rakt ut i havet sedan Israel bombade sönder reningsverken 2014.
97 procent av dricksvattnet är också förorenat, men det är lugnt, för importerat flaskvatten finns att köpa!

Jag vill verkligen inte skrämma dig från att följa med på denna drömresa, men det vore oärligt av mig att inte nämna FN-rapporten Gaza in 2020 som beräknar att Gaza redan nästa år kommer att vara helt obeboeligt om den israeliska blockaden upprätthålls som planerat. I dag lever 80 procent av Gazas befolkning under FN:s fattigdomsgräns och är beroende av humanitärt bistånd för att överleva, 44 procent är arbetslösa, och nästan 70 procent har osäker tillgång till mat.

Till sist är det bra om ni som har jobb för säkerhets skull ansöker om åtminstone sex månaders tjänstledighet i samband med resan. Räkna med att det normalt tar mellan två till tre månader för dig som utlänning att få tillstånd att lämna Gaza när du väl lyckats ta dig in.
Men se det från den positiva sidan: även om du i värsta fall kan bli fast i Gaza upp till ett halvår på grund av den politiska situationen, så får du till skillnad från lokalbefolkningen garanterat förr eller senare lämna Gaza.
Så häng med och fira min dotters 5-årsdag i Gaza:
Varmt välkommen – Ahlen wa Sahlen!

Wafa Jamil Espvall

Dela